8 Март, 2019 08:20 1 709 8

Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец

  • арабаджиеви-
  • ветко арабаджиев

Оттук нататък процедурата ще бъде аналогична, както при заловените във Франция преди няколко месеца Николай и Евгения Баневи

Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец - 1

Връщат Арабаджиеви у нас най-рано до месец. Това прогнозира в. „Монитор“.

След спецакция в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ в Пловдив в края на август 2018 г. Вълчо Кузманов Арабаджиев, както е името на Ветко по паспорт, и съпругата му Маринела бяха обвинени задочно за укриването на данъци за близо 9 млн.лв., свързани само с две от фирмите на фамилията - „Захарен комбинат Пловдив“ АД и „Виктория груп корпорейшън“ ЕООД. Арабаджиеви бяха обявени за издирване чрез Интерпол и чрез европейска заповед за арест. 21-годишният им син Вълчо и две счетоводителки бяха арестувани у нас. Арабаджиев-младши е обвинен в пране на пари, а Ромелия Кирилова и Елена Караянева получиха обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни измами.

Освен европейската заповед за арест, спецпрокуратурата е издала и европейска заповед за разследване.

В 8,45 ч. на 7 март 2019 г. два екипа на испанските съдебни власти са влезли в жилище в Кабрера де мар, ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, съобщи още Арнаудова. Влизането в имота е станало по 2 основания – искане от българските власти за претърсване на имота и искане от швейцарските власти за задържането на Семерджиев. Арнаудова отказа да съобщи защо Швейцария издирва Семерджиев. В жилището, на място били установени издирваните с европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви. Българската прокуратура веднага е била уведомена за арестуването им. Претърсването на имота продължи целия ден. Все още няма информация какви вещи са били открити в жилището.

Оттук нататък процедурата ще бъде аналогична, както при заловените във Франция преди няколко месеца Николай и Евгения Баневи. Българската прокуратура ще преведе на испански европейската заповед за арест и ще я изпрати на съда в Испания, който ще реши дали да екстрадира Арабаджиеви. „Всичко зависи от испанските съдебни власти. Ако Арабаджиеви дадат съгласието си за връщането им в България, това може да бъде решено в рамките на половин месец“, обясни Арнаудова. В 10-дневен срок пък става фактическото предаване на лицата. Ако не се съгласят да бъдат екстрадирани, ще има екстрадиционни дела в Испания и минаването им през всички съдебни инстанции ще продължи няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 М@нгу

    2 0 Отговор
    Са жъ ульекни финансуву и от ветку - вълчу жъ стани пумчу. Ди бъ кумунистичиския му пумяр.
  • 4 Трифонов

    2 1 Отговор
    1. Всичко е нормално. Това трябва да е ясно за всички. Ако намираме, че икономическото състояние на държавата ни не е добро, съдебната система не работи в полза на народа (в чиято полза по принцип би следвало да работи), а животът в страната не е добър, не бива да се отпускаме. Положението ВИНАГИ може да се влоши. И ще се влошава непрекъснато. Това обаче няма връзка с моженето и не моженето. Става дума за нежеланието на хората, ангажирани с управлението на страната след 1989г. да подредят нещата по друг начин...
  • 5 Трифонов

    2 0 Отговор
    2. Те са всички от едно котило - БКП и ДС, като последните бяха пряко ангажирани с ръководството на т.нар. "преходен период" (ограбването на държавното богатство от "елита" в БКП и ДС към 1989г.) Хора, като Баневи, тия, но и много, много други, бяха трансмисията, посредством която това държавно богатство, трупано половин век, трябваше да замине. Всичко, което е останало за крадене в държавата, червените боклуци продължават да разглеждат, като свое. И съответно да си го прибират. И тъй като, както казах, това е организиран процес, а всички участници в него са от едно котило, ние нямаме избор. Което прави гласуването ни напълно безсмислено. Но въпреки всичко, наблюдавайки как се газят взаимно алчните, комунистически кратуни (защото не бива да се залъгват - независимо къде и какво са завършили, те СА алчни, комунистически кратуни, защото от произхода си не можеш да избягаш, а техният е примитивен. Той определя природната интелигентност на човека, а липсата й е некомпенсируема), се затвърждава тезата ми за това, че какъвто и да си, който и да си, каквото и да имаш, властта на държавата над нейните ПОДАННИЦИ, е пълна и неограничена! Просто в основата на концепцията за държавата, е залегнал принципът това да бъде така.

    Коментиран от #8

  • 6 Вълчо

    2 0 Отговор
    Чакам ви в килията. Елате пиленца при синковеца. Баневи са в другата килия. Все чувам как Банева иска да ме изнасили от другата килия. Направо настръхвам. Искам вън от килията си. Вкарайте родителите ми в килията ми. Искам да съм на вън.
  • 7 Цацата

    0 1 Отговор
    Здравословното им състояние ще е за домашен арест на място по техен избор.
  • 8 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Добре написано! Добави към това че 99% от тях са и завербувани от кгб и ще допълниш "картинката". За да си позволят да инсталират професионална подслушваща система в хотела на вълчо в Пловдив за председателството на ЕС - значи тея се чувстват съвсем безнаказани и над държавата.