Last news in Fakti

8 Март, 2019 18:50 9 926 14

Чехия разследва фирмата, изградила ТОЛ системата у нас

  • пакш-
  • тол-
  • тол система-
  • чехия

Причината за проверката е било участието на компанията в обществени поръчки

Чехия разследва фирмата, изградила ТОЛ системата у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера чешката полицията е влязла в офисите на австрийската компания "Капш" в Прага, информира "Ройтерс". Причината за проверката е било участието на компанията в обществени поръчки, сред които и тази за ТОЛ системата в Чехия.

По-рано днес говорителят на компанията съобщи, че полицията е поискала съдействие от директора на фирмата за Чехия Карел Фейкс. Той увери, че няма арестувани или обвинени, а "Капш" съдейства максимално на властите. "Капш" стартира ТОЛ системата в Чехия през 2007 г., съобщава "Ройтерс". Компанията обаче губи търга за 474,1 млн. долара за управление на системата от следващата година, като той e спечелен от чешко-словашки консорциум, припомня news.bg.

През 2018 г. Министерството на транспорта в Чехия сключва договор с консорциума, а антимонополната комисия одобрява резултатите от търга през февруари тази година.

Чешкото звено за борба с организираната престъпност съобщи по-рано в Туитър, че операцията е свързана с две криминални разследвания.

Припомняме, през 2017 г. "Капш" беше една от шестте фирми, поискали да изградят и ТОЛ системата в България.

В крайна сметка през януари миналата година България подписа договора за проекта именно с австрийската компания.

От българското подразделение на "Капш" посочват, че засега няма повдигнати обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    29 0 Отговор
    Почти всичко разузнавателни служби в Европа имат централа във Виена..!? От там "случайни" фирми не излизат..!?

    Коментиран от #2, #7

  • 2 среднощен

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Почти всички разузнавателни служби..
  • 3 насам натам

    11 1 Отговор
    в китайския тол - пари бол!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А,де ...

    4 0 Отговор
    А сините?
  • 6 ТОЧКАТА

    23 0 Отговор
    Що ли не се учудвам....особенно след фалстарта....
  • 7 ДДимитърдд

    4 20 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Като най силно е влиянието на Кремъл в Австрия. Нали си спомняте срещата на гномчето Путин на сватбата с министърката от квотата на австрийските патриоти.
  • 8 аха

    34 0 Отговор
    Май и с винетките ще стане като с полиците на Олимпик.
  • 9 МСМ

    32 0 Отговор
    Блазе им на чехите.Де да можеше тяхната полиция ,да действа и в България.Предвиждам такъв цирк ,че само си викам -де да можеше,де да можеше...
  • 10 ДДимитърдд

    3 16 Отговор
    Като най силно е влиянието на Кремъл в Австрия. Нали си спомняте срещата на гномчето Путин на сватбата с министърката от квотата на австрийските патриоти.

    Коментиран от #13

  • 11 Ufaf

    19 0 Отговор
    сериозна е връзката на Чехия и Австрия в съдбините на хората в България. Доста парици обраха и продължават. То в енергетиката ,в горивата ,мобилни телефонии ,ТОЛ системата и къде ли още не ? Тук там някой мощен като ТИМ с представителство в страната . Да живее братската Австро Чешко Руско Българска дружба . Само дето ние в тая "дружба" сме плащащите и то колкото те кажат. Единствени печелещи от наша страна са вземащите процента си министри,депутати лобисти , директори и началници на комисии . Тях ги боли "швепса" колко струвал тока или минетката. Не си знаят заплатите от минимум 4000 лв. защото не ги интересуват. Питат ги по ТВ и никой не казва ,а само пренебрежителни физиономии и " не знам ,не съм обръщал внимание ". Няма такова крадене и корупция другаде освен във Венецуела и някъде в Африка .
  • 12 Кольо

    12 1 Отговор
    Там имат един диктатор , а тук ние сме корав народ с поне 240 сигурни . Всъщност са около 10 хиляди крадлива висша администрация и директори на нещо си на държавна ясла.
  • 13 УНГ

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДДимитърдд":

    Ти да не си пелтек че повтаряш една и съща тъпотия по-няколко пъти?
  • 14 Чочо

    4 1 Отговор
    В Чехия полицията не спи а работи. Тук в БГ икономическа полиция спи дълбок непринуден сън.Ако работеха такива като Баневи Арабаджиеви и още много боклуци щяха отдавна да са в затвора бедни като мишки.А дали Шишето Павлова не избра хотела на Арабаджиеви за гостите на европеец естеството.Абе това Лиле с този Лазаров добре май наградиха АПИ как мислите.