25 Април, 2019 12:17 2 420 21

Съдят Румен Овчаров

  • румен овчаров-
  • мини бобов дол-
  • бобов дол-
  • пламен стефанов-
  • анна янева

Бившият министър на икономиката и енергетиката и още двама души са обвинени в безстопанственост, от която са нанесени щети за над 24 млн. лв.

Съдят Румен Овчаров - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Специализираната прокуратура предаде на съд Румен Овчаров, Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД и Анна Янева - бивш заместник министър за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 24 април Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт. На 30.03.2018 г. Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров – бивш министър на икономиката и енергетиката за умишлена безстопанственост - за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева и за длъжностно престъпление.

С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17.05.2018 г., делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието „Мини Бобов дол“ ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за подземните богатства и на чл. 23, т. 1, т. 2 и т. 3 и чл. 24 ал.1 т.1 от Закона за концесиите (без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности) и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оооооооххх

    36 2 Отговор
    а дано - най-после!

    Коментиран от #6, #11

  • 2 kick

    40 2 Отговор
    тоя отдавна трябваше да е на дръвника
  • 3 Чук

    35 2 Отговор
    Ама тоз екземпляр още ли не е в зандана !?!

    Коментиран от #10, #18

  • 4 месара

    29 2 Отговор
    загубата за държавата е ясна, кажете колко са присвоили!
  • 5 боцмана

    23 4 Отговор
    Буря в чаша вода , поредния предизборен пиар , всичкото чудо за три дни , в България за два.
  • 6 Реалист

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "оооооооххх":

    Това е най-малката му далавера на тоя - само подписите му с курна за АЕЦ Белене струват 1 200 000 000 лева на държавата и НА НАС. Тея пари вместо да отидат за здравеопазване, пенсии и инфраструктура, ПЛАТИХМЕ ЕДНО РЪЖДЯСАЛО ЖЕЛЯЗО ЗАВИТО С НАЙЛОНИ В ДУПКАТА БЕЛЕНЕ. Но тъпите комундета могат да плюят един апартамент с джакузи а ГИГНТСКА КРАЖБА НЕ ИСКАТ ДА ВИДЯТ. Ще я карат тогава още дълго с 200 лева пенсии заради крадци като РОВЧ и КУРНА.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 AmiX

    27 3 Отговор
    Р. Овч. Е един от най-долните политици..
    Такива закони прие, че Турция Македония и Гърция купуват от нас ток и го продават на 7ст.
    А в България ни продават зелена енергия от слънчеви панели на 80ст.

    Този е за разстрел ⚠️⚠️⚠️
    ⚠️⚠️⚠️
    ⚠️⚠️⚠️
  • 9 Да не

    11 2 Отговор
    Направо ще го осъдят,ха-ха!!!
  • 10 333

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чук":

    Абе колега ти в коя държава живееш ??? Я ми кажи за поне един бивш или действащ политик осъден и в затвора???
  • 11 Оппа

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "оооооооххх":

    Ама надали ...
  • 12 Специализираната прокуратура

    9 4 Отговор
    Да провери и други политически партии не само различни от герб
  • 13 Насран БеСеПар

    8 4 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 14 Реванш

    8 0 Отговор
    От Добрич до Софиия всеки един стълб трябва да е окичен с по един обесен от шайката му и на Иван Костов,толкова са много хората които разсипаха България ,че празно място няма да остане.Ама нали гарвана гарван око не вади...
  • 15 Яшко

    6 1 Отговор
    Все едно луната да грейне като слънце ,от умрял писмо да чакаш ,досега имаме ли осъден политик с ефективна присъда и конфискация на имуществото,повръща ми се
  • 16 Евала

    8 1 Отговор
    Румен Овчаров е милиардер!! Никой неможе да му направи нищо! Той е стратегът и собственикът на ,Енергийната мафия!!¡!!!всички съоръжения произвеждащи Ел енергия са на негови приятели! Давам за пример Цветан Ичков от Благоевград който е голям приятел с Румен Овчаров и притежава два,три ВЕЦ а!!! Може да се провери !!! А ние ще му плащаме зелената енергия на безбожно цени за да се добре те и да трупат милиарди на гърба на обикновеният данъкоплатец!!!!
  • 17 червени боклуци

    10 1 Отговор
    Е сетихте се за р.овч.
    Този Боклук ако го осъдите ще се почувствам
    Българин.
  • 18 Борис

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чук":

    И никога няма да бъде .Аман от пушилки.Тия свински черва нямат разсплитане. Защото тръгне ли един ще повлече много след него.
  • 19 избори

    0 2 Отговор
    ахахах
  • 20 321

    0 0 Отговор
    А Кури и Милиончева кога,но ние сме търпеливи,ще изчакаме и това възмездие.
  • 21 некойси

    0 1 Отговор
    Я гледай ти ... да не би правосъдието да застигна Р. Овч. в крайна сметка?
    Възможно ли е това правосъдие да застигне всички политици на прехода?