Last news in Fakti

3 Май, 2012 08:14 3 386 7

МВР удари „Митница“-та на Капитан Андреево /Обновена/

  • мвр-
  • цветан цветанов-
  • капитан андреево

Танов: Виновните митничари ще понесат последствията

Операция „Митница” се проведе на ГКПП "Капитан Андреево" в сряда вечерта, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Операцията беше реализирана от служители на ГДБОП и отдел „Вътрешна сигурност” на МВР под прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура.

„Операцията е част от системния подход в последните три години за противодействие на подобни порочни практики”, изтъкна още Цветан Цветанов.

Цветанов каза, че са създадени нужните условия, "за да преминават всички автомобили - и лекотоварни, и тежкотоварни и да не се допускат задръствания”.

Акцията беше насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на пътникопотока, преминаващ през граничния пункт - предимно спедиторски фирми, уточни вътрешният министър.

„След 19.30 ч. пристъпихме към реализация на операцията за това, което знаехме, че системно се случва - в края на всяка смяна да се разпределя дивидентът или - рушветът, събран от преминаващите”, обясни Цветан Цветанов.

„Колегите влязоха на работните места, където се установи, че се разпределят събраните средства от смяната, от главен митнически инспектор и митнически специалист. Предприети са процесуално-следствени действия срещу всички 32-ма души, които са били на смяна, за изясняване на тяхното участие”, уточни още вътрешният министър.

Над 20 000 лева са намерени в служителите от задържаната смяна на ГКПП “Капитан Андреево“, каза пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Парите са намерени в различни помещения, в джобовете на митничарите, нахвърляни като килим по земята. В дома на главния митнически инспектор са намерени 4 хиляди долара и в една каса, от която той има ключ, са намерени 4125 долара и 950 евро, каза главен комисар Калин Георгиев.

Факти. бг научи, че най-вероятно ще "изгорят" осем митничари.

По-късно при откриването на бежанския център в с. Пъстрогор Цветанов съобщи още, че при обиските на една от къщите на митничар е бил иззет сейф с около 5000 долара в него, а в другата къща са намерени 4000 долара, скрити под дюшек.

Според МВР, акцията, която е стартирала снощи, се провежда след повече от тримесечно разследване.
Активните оперативни и процесуално-следствени действия продължават и в момента.

 Открити са банкноти в различна валута - долари, евро, турски лири и левове.

Процесуално-следствените действия са продължили през цялата нощ, както и обиските и претърсвания на служители, на автомобили и домашни адреси.

Около 11,00 часа днес директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов заяви: Изкореняването на корупционните практики е основен приоритет, политика и цел на Агенция „Митници” през последните три години. Това е категоричен и безусловен принцип на ръководството на Агенция „Митници”, което ще окаже пълно съдействие на компетентните органи при разкриването и разследването на всички случаи, несъвместими с антикорупционните позиции и практики в митническата администрация. Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов оценява операцията от тази нощ като ясно доказателство за необходимостта от провежданата в митническата администрация структурна реформа и лично благодари на правоохранителните органи за подкрепата на усилията му в борбата с нерегламентираните практики в българските митници. Виновните служители ще понесат всички последствия от действията си.

Пред "Правен свят" градският прокурор Николай Кокинов заяви, че задържаните служители са около 30, а обвинения до момента са повдигнати на 8 от тях,  което потвърди първоначалната информация на Факти. бг

"Повдигнатите обвинения са за участие в престъпна група, която е вземала подкупи. Не винаги е задължително да бъде установен ръководителят, до момента няма повдигнато обвинение за организиране на престъпната група", заяви Кокинов. Със специално постановление на главния прокурор делото е възложено за разследване на Софийска градска прокуратура и разследването ще се довърши по подсъдност в Окръжния съд в Хасково. Ако се стигне до обвинителния акт и се запазят тези обвинения, то ще се внесе в Специализирания наказателен съд.

Прокуратурата ще иска постоянен арест на всички, на които са повдигнати обвинения, но се очаква техният брой да се увеличи. Тепърва ще се решава кои от задържаните ще получат статут на свидетели.

"Да не спираме дръзновението и ентусиазма на говорещите", отговори Кокинов на въпрoс дали някой вече се е разприказвал пред разследващите. Оказва се, че разследващите са имали информация за корупционна практика на митническия пункт и за определени служители, които събират подкупи от различни преминаващи водачи на камиони, автобуси и др., за да не ги проверяват или респективно да пропускат стоки, които са предмет на контрабанда или са забранени от закона.

"Имахме информация, че тези пари, които се събират от тези корумпирани служители, вечер се разпределят, съобразно техните критерии за участие в престъпната схема и затова пристъпихме към реализация, като хванахме образно казано момента на разделяне на парите на въпросната митническа смяна. Очаквахме корумпираните да са 6-8 човека и честно казано находката надхвърли нашите очаквания", обясни още за операцията Кокинов.

По думите му, най-високото ниво на служител сред задържаните е началник на група. Не е ясно и колко точно е бил дневният оборот, но са иззети "купчинки пари в различна валута". "Използвали сме специални разузнавателни средства, но не е имало подставени граждани и белязани пари. Обикновено е имало пазарлък между преминаващи и митничари - някои са били изнудвани, други по взаимна уговорка са се разбирали", допълни градският прокурор на София.

По-рано в сряда за няколко часа инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” провериха 60 автобуса, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево", като на половината съставиха актове за различни нарушения, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 boni

    0 0 Отговор
    а кантара миналата седмица минавах през капитан андреево една руса зъбата митничарка на кантара ми взе винетката и 50 лв че ми бил висок камиона всичките са затвора те там и на лесово на те кантари.
  • 2 КАТЯ ВЕЛЕВА

    0 0 Отговор
    Всичките са за затвора и трябва още и имуществото им да се конфискува и да видят тогава как се живее с една мизерна заплата.Тези,а и всички които грабят държавата и мислят че ще са вечни на този свят,трябва да се замислят,че рано или късно идва-видов ден и......затвор и мизерия за всички лапачи като тези и още много такива.
  • 3 gogo

    0 0 Отговор
    Имам познати чуждестранни шофьори които редовно пътуват по линията Истанбул-Русия.Разправят че не можеш да минеш българска митница без да дадеш нещо,ако не даваш та мотаят и те принуждават да дадеш.Както на митницата,така е и с другите служби.Явно няма никакъв контрол,или пари се събират за всички отдолу до горе.
  • 4 Bulgarin

    0 0 Отговор
    Трябва всеки камион тир да го отварят ида гледат кво има в него ....
    защото Турция ни залива с ментета включително и храна ...
    следователно ще сме в криза дулго време и кофти храна ... и Азиатцки жируси по Европа ...
  • 5 ggfff

    0 0 Отговор
    Ne im zavijdam za 20-50 evro nai lo6oto e 4e za 20-50evro moje da vleze takova ne6to v BG 4e da ni utrepe ... A mitni4arq s 20 evro 6te pie dve yiskita i nqma problem ... drebni i glupavi ... Za ne6to symnitelno da se zqdat da proverqt i da vzemat 500evro ama da znaqt 4e nqma pusnat v BG Virus ili fal6ivi stoki ... 6toto Turciq e na edno ot purvite mesta po gadni menteta
  • 6 koko

    0 0 Отговор
    Ne ni trqba Turciq v evropaa i da si vkarvat produktite 6toto stavat evropeiski ... a nie v bg pla6tame kakvi li ne taksi danuci i vs e visoko 6toto e ve4e ot Evropa... a turciq s mizernite si fabri4ki... o6te po golqma kriza 6te stane ... mno e prav GGFFF
  • 7 ЗАПОЗНАТ

    0 0 Отговор
    ЦИТАТ-очаквахме корумпираните да са 6-8 човека и честно казано находката надхвърли нашите очаквания", обясни още за операцията Кокинов.
    ПО ТОЧНО БЯХТЕ НАБЕЛЯЗАЛИ ДА ИЗГОНИТЕ И УНИЩИЖИТЕ 6 А СЕ УКАЗАХА 8 ЧОВЕКА