Last news in Fakti

31 Май, 2019 12:35 2 784 3

Продължава сагата с Вальо Топлото

  • валентин димитров-
  • вальо топлото

След 20-минутно заседание в Софийски градски съд по делото беше насрочена нова дата – 13 юни

Продължава сагата с Вальо Топлото - 1
Снимка: БГНЕС, архив

В Софийския градски съд се състоя поредното заседание от безкрайната сага срещу бившия шеф на „Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото.

В съдебната зала Димитров се яви със своя адвокат, предаде БГНЕС. Призовано беше и вещо лице, което да даде отново показания. На днешното заседание трябваше да бъдат изчетени пледоариите. След 20-минутно заседание обаче беше насрочена нова дата – 13 юни. Причината – липсващ писмен отговор от страна на "Топлофикация".

Сагата започна през 2006 година, когато Валентин Димитров е обвинен, че в периода 1999 - 2003 година е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара.

Първоначално Димитров дори бе осъден на 14 години затвор. През 2012 г. Софийският апелативен съд го оправдава заедно с още двама подсъдими, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП (Закона за обществените поръчки) при сключените договори с „Шибър", защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и със Световната банка (СБ), а търговете са били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на САС, като се мотивира, че разплащането е ставало с пари на „Топлофикация“, а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто Гост

    23 0 Отговор
    Светът може и да свърши, но не и подобни "саги". Леле, това правосъдие е трагично. Прилича на изоставена, буренясала и залесена нива, която има нужда от изкореняване и дълбока оран.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Иванчева на колко я осъдиха,а тоя му намериха 3мил. джобни и колко години го разтакават вече