Last news in Fakti

5 Юни, 2019 13:20 2 175 10

Десетки бежанци регистрирани с измама в столичния „Люлин“

  • чужденци-
  • люлин-
  • регистрация

Къде са в момента, никой не знае

Десетки бежанци регистрирани с измама в столичния „Люлин“ - 1

Мигранти се сдобиват с адресните регистрации със стари нотариални актове. Само в столичния жилищен квартал „Люлин“, една от спалните на София, има десетки такива случаи, разкрива в. „Монитор“.

Оказа се, че на адреса на водещия на новините на "Нова телевизия" Христо Калоферов в „Люлин” са били регистрирани африкански и сирийски мигранти. Те нито живеят там действително, нито пък той ги познава - а не може да ги отпише.

„Трима бежанци. Единият, от които е дама. Хора, които никога не съм познавал. Хора, които никога не съм виждал”, каза Калоферов. Това са сириец и семейство африканци от Мали, уточняват от община „Люлин”, където са правени адресните регистрации.

„Аблос Камара. С него е регистрирана и съпругата му - Адамс Камара. Проверихме ги в агенцията за бежанци. Хуманитарен статут са имали всички. Но на единият той вече е прекратен, тъй като той е три годишен. Той е получен през 2014 г. А на другите двама е в процедура”, заяви Милко Младенов, кмет на район „Люлин”.

Къде са в момента, никой не знае. За съквартирантите си Христо Калоферов разбира, след като полицията започва да ги търси в дома му. „Купих това жилище от българка със съпруг арабин, явно съпругът е регистрирал близки и приятели на този адрес. Аз съм собственик на това жилище от 5 години и от 5 години полицията звъни на вратата, за да пита къде са тримата бежанци, които живеят в това жилище”, добави Калоферов.

При знакови посещения на световни политици и личности в София, проверките на полицията зачестявали. Последно журналистът е търсен преди папа Франциск да дойде в България. За да спре този тормоз, Христо Калоферов пише жалби - до общината и полицията. Така от пет години.

„Отидох в служба „ГРАО” с нотариалния си акт и казах. Аз съм собственик на този апартамент, в който има 3-ма души, които са незаконно регистрирани и не живеят в него. Бих искал да ги махнем от този списък. "Не може" казаха от служба, защото те трябва сами да го направят. 5 години аз не мога да убедя държавната агенция за бежанците, че нито аз съм бежанец, нито в килера държа трима бежанци”, уточни журналистът.

От община „Люлин” правят задълбочена проверка. И установяват, че мигрантите са регистрирани на адреса с измама. Записани са със съгласието на бивш собственик към този момент, който всъщност е използвал стария си нотариален акт, след като е продал апартамента.

От общината са подали сигнал и до полицията. Свикали са и комисия. И така след пет години, мигрантите ще бъдат отписани. По думите на кмета на Люлин няма как да се провери в момента на регистрацията, че всъщност това е стар нотариален акт, тъй като общината не съхранява нотариалните актове - те само удостоверявали собствеността. Случаят на Христо Калоферов не е единствен. В община „Люлин” имало десетки такива.

„Ако те спазят всички нормативи в хода на регистрацията си, докато те не си направят втора такава, дали ще е в друга град, дали ще е отново в София, тази, която им е първоначална такава, не може да бъде заличена”, допълни кметът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 0 Отговор
    Добре де, аз като отида в общината и искат собственика по нотариален акт да дойде с мен и да се подпише и потвърди вярно със заявеното като се легитимира с лична карта и се подпише. Как и кой ги ги е регистрирал без тези подробности? Така има и много цигани записани на един адрес, а никой не се сеща, че 30 маймуни не трябва да живеят на 30квм.
  • 5 Каракочан войвода

    6 0 Отговор
    Отдавна им е шътнал и бегепашапорти...
  • 6 me be re

    5 0 Отговор
    Е как нямат възможност да проверят нотариалните актове дали са редовни, колко пари наляха в електронни регисти и електронно правителство и ... нищо.
    И как така собственика на жилището неможе да отпише някакви навлеци дето са се регистрирали неговото жилище ?
    Къв батак е наща държавица ...
  • 7 Общината

    7 0 Отговор
    има, както нотариалните актове, така и информация за настоящия собственик, тези неща са в данъчна декларация поданена там. Просто са корумпирани общинарите. И кмета.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 истината

    2 0 Отговор
    Люлин е квартала на Тиквата. Ако там не се регистрират къде другаде? Всичко за пари...
  • 10 Информиран

    0 0 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ В ОБЩИНАТА НЕ СЪХРАНЯВАТ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ. В МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ НА ОБЩИНА ЛЮЛИН ИЗИСКВАТ ОТ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ КОПИЕ НА НОТАРИАЛЕН АКТ И ОРИГИНАЛ ЗА СПРАВКА. ТОВА Е ИЗПИСАНО ОФИЦИАЛНО В САЙТА ИМ И СЕ ИЗИСКВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ РЕГИСТРАЦИЯ НА НОВОЗАКУПЕНО ЖИЛИЩЕ. ОЧЕВИДНО ТАМ ИМА КОРУМПИРАНИ СЛУЖИТЕЛИ!!!