Last news in Fakti

30 Юни, 2019 11:42 2 565 14

България замесена в международна измама с онколекарства

  • лекарства-
  • онкоболни-
  • измама

Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец

България замесена в международна измама с онколекарства - 1
Снимка: Shutterstock

България е замесена в международен скандал за фалшифициране на опаковки онкологични лекарства, които са били изнесени от територията на страната ни за Холандия, съобщи bTV.

Това е първият случай на фалшификация, засечен от Европейската система за проверка на лекарства.

Медикаментите са предназначени за болнично лечение.

Когато холандският търговец ги получава от българския и ги проверява в системата за верификация, вижда, че има проблем. Уникалният код на всяка опаковка показва, че партидата е с изтекъл срок на годност, има и разминавания с информацията, отпечатана на опаковката - серийният номер не отговарял на този в матричния код, който системата разпознава.

Холандският търговец докладва случая и следва потвърждение: 4-те опаковки са фалшифицирани, разказва Каспър Ърнст от Асоциация на паралелните търговци на лекарства в Европа.

"Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствен продукт с изтекъл срок на годност, който е поставен във фалшифицирана опаковка", уверява Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Започна международно разследване.

Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.

След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата тя ще бъде предоставена на прокуратурата, обясни изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да да

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гнусна Соросня":

    А на Сорос кой се отчита? Или той е най-влиятелния в света и го прави безплатно?Как разбрахте че фирмата е на ГЕРБ, а не на БСП,ДПС или Воня? Прост народ,комунисти и турци го мачкат.Добре че намаляхте,та нямат власт вече.
  • 4 Да ме прощават болните

    1 4 Отговор
    Онколекарства??Ползи?Файди?

    Коментиран от #6

  • 5 КАМЪША

    2 0 Отговор
    НИ ДУМАИ ШЪ МА ОБИДИШ
  • 6 Бля Бля

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да ме прощават болните":

    От теб някаква файда има ли,освен да ядеш и сереш, нещо ще дадеш на човечеството ли???

    Коментиран от #7

  • 7 Да ме прощават болните

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бля Бля":

    За онколекарствата ставаше въпрос.Излекувани няма.Има само лекарства и злоупотреби с тях.За мен не бери грижа.Ако знаеш колко финансов принос имам към фармацевтичните мошенници и колко печален опит имам с тях,най-вероятно щеше да бъдеш по-кротичък.И понеже няма как да го знаеш,би логично та ти пожелая подобно патило,за да разбереш предният ми пост,обаче няма да го направя.
  • 8 На баща ми

    3 0 Отговор
    Лекарството беше близо 6 хил. на месец. Сметне те колко са болните по 6 хил. приблизително и ще получите отговора. Те нямат полза да правят и пускат на пазара лекарство което лекува, а само поддържа болните. Ако се излекуват парите свършват.
  • 9 Когато

    3 0 Отговор
    Взимах лекарствата от болничната аптека ме караха да връщам празните опаковки. Защо ли?
  • 10 Лерше льо булгар

    0 0 Отговор
    Винаги когато има някаква далавера, мушенгия, измама
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Е, и кой е търговецът? Или по стар български обичай само ще говорим в трето лице. "Някой нещо направил".
  • 12 Анонимен

    1 0 Отговор
    А с ваксини те на Москов кво стана. България или тези които управляват България. Питие си билките. Всичко се лекува стига да е на време. Всичко е бизнес. Ако трябва да давам на месец 6000 лв и знам че пак ще умра, и ги имам ще ги дам на децата си. Защо да пълния джобовете на мошеници те. Така и така съм обречен. Има ли смисъл. Да ли по рано или по късно все тая.
  • 13 болен от корупция

    0 0 Отговор
    Кажете кой е търговеца ,какво плямпате за България,да не би да е на Сивчо вола Приятел ,та го криете като на Цветан Цветанов
    апартаментите .
    Това не е бизнес за земеделци , да продължават с кражби на субсидии тази година на хартия ще се садят домати ,да проверяват още от сега че калинките са засяли хиляди декари а домати не се виждат.
  • 14 Анелия

    0 0 Отговор
    Това ми напомня за скандала от миналата година- за незаконния износ и крадените лекарства от онкологични болници , както и аптеки. Забелязахте ли , че нищо повече не се каза по темата. Същото ще стане и сега