26 Септември, 2019 14:02 1 137 1

Повдигнаха обвинения на десетима трафиканти на бежанци

  • мигранти-
  • бежанци

Организираната престъпна група била активна от октомври 2018 година

Повдигнаха обвинения на десетима трафиканти на бежанци - 1
Илюстративна снимка, МВР

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност десет лица за участие в организирана престъпна група за превеждане през границата на страната отделни лица и групи мигранти, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Обвинените бяха задържани на 25 септември 2019 г. в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Извършени бяха общо 28 претърсвания на жилища, автомобили, както и лични обиски. Иззети са таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от октомври 2018 г. Участниците набирали установили се в София и областта мигранти - кандидати за незаконно извеждане от страната към Сърбия и Западна Европа. Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“, където били поемани от местни хора.

С постановления на наблюдаващия прокурор на ръководителя на групата и петима от участниците е наложено задържане до 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за задържане под стража.

На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение - „парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК

    1 0 Отговор
    Покрай избори стават и чудеса.