Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 14:25 5 536 20

Имотна мафия, начело с ромския барон Начо, в "Орландовци" отвличала и изнудвала

  • орландовци-
  • имотна мафия

Става въпрос за група лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора

Имотна мафия, начело с ромския барон Начо, в "Орландовци" отвличала и изнудвала - 1
Снимка: БГНЕС

При спецакцията в кв. "Орландовци" става дума за имотна мафия. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци", цитиран от "Фокус".

Гешев уточни, че задържаните лица са били задържани и преди. Той поясни, че става дума за имотна мафия с граждани от цигански произход. Гешев заяви, че това е сегмент на битовата престъпност.

"Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване. Това, което ще ви обясним е досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което прокурорите от специализираната прокуратура са работили съвместно с оперативните служби на ГДБОП и разследващи полицаи от същата служба.

Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами и публично известно определение – имотна мафия. Става въпрос за група лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали има данни за тях, че са зависими примерно от алкохол или че имат психични проблеми, които почти нямат роднини и близки хора.

Схемата за извършване на тези да ги наречем имотни измами е следната. Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата“, допълни още Гешев.

Той посочи, че след като групата локализира възрастни хора и след като ги затвори за определен период от къщата, която е наблизо и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си последни имоти, да бъдат използвани тези бушони на тяхно име да бъдат прехвърлени имотите.

Той обясни, че възрастните хора са изхвърлени на улицата, за да се оправят. По думите му това е някакъв сегмент на битовата престъпност.

„Това е схема на извършване на престъпление, което е типична и се извършва от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления“, допълни още заместник-главният прокурор.

„Отделно три случая са предотвратени от колегите от МВР. Най-вероятно ще стане въпрос и за три опита за имотни измами. Направлението на работа на колегите е организирана престъпна група. Има данни за отвличания и изнудване“, допълни още Гешев. Той допълни, че утре колегите му ще преценят на база събраните доказателства какви обвинения да бъдат повдигнати.

„Има данни за това, че едно от лицата, или както вие ги наричате ромски барони, с прякор Начо е лидер на тази група. Това са данни. Дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да бъде привлечен към наказателна отговорност като ръководител на организираната престъпна група, ще стане ясно утре. Такива данни по досъдебното производство има. Сега дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, предстои да видим“, обясни още Гешев.

На въпрос дали този човек има легален бизнес, заместник главният прокурор посочи, че към момента няма данни този човек да има легален бизнес. Според него няма да е изненада, да се окаже, че този човек има и ТЕЛК.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 axouxo

    64 4 Отговор
    " Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления“, допълни още заместник-главният прокурор.Подчертавам-ДЪЛГИ ГОДИНИ!!!А вие до сега,къде спахте,бе охлюви?Имитираме дейност сега,преди изборите.Осъдени,затвор за м*нгалите,кога????КОГА???Да,пазите си електората,но да ви го върнат на вашите деца,подкупни мекерета!
  • 2 ???

    34 0 Отговор
    Тези на снимката ли са? Значи да се пазим от тях!
  • 3 Факти

    25 0 Отговор
    Колко още работи има ама тоя си гледа кариерата тенденциозно според интереса си. Хората отдавна пищят. Гражданите трябва да розчитат само на себе си.
  • 4 Отвратен

    28 0 Отговор
    На сапун веднага тези безполезни животни, само с кражби и измами живеят на помощи от държавата. Трябва спешно закона да се промени. Доживотна присъда без право на помилване на такива животни.
  • 5 Костофф

    30 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ.......СДС......ДОЛУ БКП.....Абе само да ви питам имаше ли ЦИГАНСКИ БАРОНИ по онова време???И беше ли мангу послушен и страхлив мишок?
  • 6 Руси

    21 0 Отговор
    Много по-важно е да има реални присъди! Иначе само прах в очите и предизборен цирк.
    Браво на оператините служители, които реално са участвали в акцията. Те не трябва да се пренебрегват. Прблемът е в заповедите, които получават.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 юрист

    11 10 Отговор
    Все повече ми харесва г-н Гешев.Удари алото,сега тези цигани,май вече хич не им е уютно. Аз искам такъв Гл. Прокурор. Решителен,деен и активен. Нека има страх в тези които не живеят по Закон. Крайно време беше. Само така г-н Гешев,хубаво казахте-Прибираме олигарсите по родните им места. Само така,след това в Белен. Без Белен вече неможе.

    Коментиран от #9, #11, #15

  • 9 Дъга

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    Вземи си го вкъщи и си го гали по кубето.
  • 10 Пилотът Гошу

    11 0 Отговор
    Абсолютно некадърни и неадекватни в цялата съдебна система. Мошеници на документи е едно - бой по кратуната и в дранголника. Отвличания и тн обаче е друго - директно разстрел на площада пред роднините им. Точно така трябва да се оперира с всички, които си позволяват да се правят на наркобарони в Колумбия. Те нашите само им записвали престъпленията видиш ли.... Гешев, не ставаш. Не е от днес това. Не се прави, че отхвърляш работа. С години си се правил на луд....
  • 11 Пилотът Гошу

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    Предизборни чалъми. А ти си от 80те %... С години си траел, сега предизборно се претрепа от работа...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво

    11 0 Отговор
    Осъждани и преди ......!
    Инвалиди с ПЕНСИИ май .....!
    Ама дали има “достатъчно “ доказателства .....!
    А докога .....?
  • 14 Бай Пешо

    6 0 Отговор
    Има и фирми за недвижими имоти които въртят огромни обороти ,занимават се също с големи измами ,тях никой не ги пипа щото на дупетатите им подхвърлят някое апартаментче и те си траят ,ДОКОГА!!!
  • 15 Учителят

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    Като ти чета написаното си мисля, че сте свършили едни и същи училища. Продължавай в същият дух и току виж са те предложили за заместник. Пък може и да сте се клонирали.
  • 16 Гюрза ⚔️⚰️

    7 0 Отговор
    Абе,мъж без минимум без пистолет си е жива пи.ч.ка! Независимо ,колко си дърт, и от каква народност са враговете,стреляш бе,ама ци.ган.ин ,арменец,помак извънземен,Стреляш бе! Мамицата им ебавам,на ченгелите не може да се разчита,да не говорим за ку.вите от прокуратура а и съдийки. Това е бг,немаш ли пищоф си потенциала жертва! Кой как-то иска да го приема!
  • 17 9852

    5 2 Отговор
    Некой казал ли му е на ГЕШАКА, че колкото и да имитира, патрона си, не е така очарователен, а е смешен.
  • 18 Behemoth

    0 0 Отговор
    Кой е е Начо от тия на снимката?
  • 19 Цацаратура

    1 0 Отговор
    Гешев пак се пъчи като свински дисаги
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    Директно в затвора и от барон да стане шут на затворниците........ Циганите , са напаст........