Last news in Fakti

18 Юни, 2012 20:37 1 528 0

13 души с обвинение за радикален ислям

  • салафизъм-
  • ислям

 

Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла днес обвинителен акт срещу 13 души, за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в България организация "Ал - Уакф ал - ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.
Обвинението е срещу 13 души: Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.
Групата бе задържана през октомври 2010 г. Сега наложената им мярка от прокуратурата е "подписка".
В обвинителния акт е записано проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.
Кметът на Сърница Мустафа Аликанов заяви пред радио "Дарик", че на хората в селото не е проповядван радикален ислям. "Те му правиха обиск в къщата, литература бяха намерили, чували с литература. Беше пуснат, съответно под гаранция може би е бил пуснат, защото те нямаха обвинителни актове, това само е едно производство. Може би сега е дошъл моментът за обвинителните актове", обясни Аликанов. Според него арестът на ходжата на Сърница ще рефлектира "малко негативно и на настроението тук при нас".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА