Last news in Fakti

3 Декември, 2019 18:45 1 797 10

Намалиха със 7 г. присъдата на пияния шофьор, убил велосипедист в Приморско

  • приморско-
  • владимир колев

На 3.12.2017 г. Владимир Колев помита с 94 км/ч колоездача Евелин Дуков

Апелативният съд в Бургас измени присъдата на Владимир Колев, признат за виновен за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедистът Евелин Дуков. Съдът е преквалифицирал извършеното престъпление в по-леко наказуемо и е намалил наказанието лишаване от свобода от 17 години на 10 години. Наказанието за лишаване от право да управлява МПС е намалено от 18 години за срок от 11 години. В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Около 12:20 ч. на 03.12.2017 г., на ул. "Трети март“ в Приморско, зад волана на лек автомобил Opel Omega Колев, нарушил правилата за движение по пътищата. Шофирайки с превишена скорост - 94 км/ч., той е навлязъл в лентата за насрещно движение, като по този начин допуснал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се по пътното платно велосипедист Евелин и по непредпазливост причинил смъртта му. По време на катастрофата Владимир е бил в пияно състояние - 2,70 промила алкохол в кръвта, като след удара е избягал от местопроизшествието.

Въззивната инстанция не споделя извода, че деянието на подсъдимия Владимир К. следва да се квалифицира и като "особено тежък случай" по смисъла на чл. 93 т.8 от НК. Според въззивния състав действията на подсъдимия не покриват предпоставките на посочения текст, тъй като с оглед на настъпилите вредни последици и на всички отегчаващи обстоятелства, не се разкрива изключително висока степен на обществена опасност както на самото деяние, така и на дееца.

В решението е посочено, че нарушенията на правилата за движение по пътищата, при които макар и по непредпазливост се причинява смъртта на други лица, се отличават с по-висока степен на обществена опасност, в сравнение с други групи престъпления, непредпазливи такива, тъй като засягат комплекс от обществени отношения, пряко свързани с гарантираните в Конституцията изконни човешки ценности - правото на телесна неприкосновеност и правото на живот.

В конкретния казус обаче, доказателствената съвкупност не сочи на завишена обществена опасност на престъплението извършено от Владимир К., както и на завишена лична обществена опасност, които да са различни от обичайните за този вид престъпна деятелност, допълват апелативните съдии.

Въззивната инстанция не е намерила в доказателствата фактически признаци, които да отличават деянието от обикновените за тази правна квалификация случаи, поради което това престъпление да се приеме за "особено тежък случай“, както е постановил Окръжен съд – Бургас.

"Касае се за настъпила смърт на едно лице, без да има други странични, несъставомерни вреди /телесни повреди или материални щети/ за трети лица като наличието на два квалифициращи признака, а именно "пияно състояние“ и "бягство от местопроизшествието“, сами по себе си не са индикация за квалификация на престъпното деяние като "тежък случай“, сочи решението на съда.

Апелативните съдии се позовават на константната практика както на Апелативен съд – Бургас, така и на ВКС – практиката, която познава множество случаи на "бягство от местопроизшествието“ с последващо преследване и издирване на дееца, които макар и укорими в много висока степен, не попадат в правната квалификация "особено тежък случай“, предвид горните съображения – не разкриват различни от обичайните за този вид престъпна деятелност признаци при липсата на изключително висока степен на обществена опасност на конкретното деяние и на конкретния деец./Р № 246/2016 г. по н.д. № 805/2016 г., III н.о.; Р№77/2016 г. по ВНОХД № 82/2016 г. на АС- Бургас; Р№100/2019г. по н.д.323/19г.,II н.о /. В някои от цитираните казуси, независимо от доказаното им бягство от местопроизшествието, на подсъдимите са наложени минимални наказания"лишаване от свобода", чието изтърпяване е отложено със съответните изпитателни срокове / Р 246/2016 г. по н. д. № 805/2016г.на III н.о./", подчертават още от съда.

Решението подлежи на касационно обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хой

    33 0 Отговор
    С 94 км в града,пиян,и бяга от ицидента!!!
    Колко плати и на кой?

    Коментиран от #3

  • 2 Plovdiv

    28 0 Отговор
    Цялата "съдебна система" на "държавата" е за публичен разстрел!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 360

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Хой":

    ЧЕ ТЕ "РОМЧЕТАТА" ЛЕЖАТ ТОЛКОВА ЗА ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО ! ! И НЕ СА ВИНОВНИ ТЕ, ВИНОВНА Е ДЪРЖАВАТА ЧЕ ГИ РАЗМНОЖАВА БЕЗРАЗБОРНО "ЗНАЕЙКИ" В КАКВИ УСЛОВИЯ ИЗРАСТВАТ, ВЕЧЕ И ЗАТВОРИТЕ СА ПЪЛНИ С ТЯХ, ОТГЕДАНИ КАТО ЖИВОТНИ ЗА ЗАКОЛЕНИЕ
  • 4 Активист на БСП

    10 0 Отговор
    Кой взе парите ???
  • 5 гост

    9 0 Отговор
    След 3г. ще поиска да го пуснат условно и ще го получи. Междувременно ще го пускат за празниците и за почивните дни, ако си плати добре може и да не се прибира с месеци. Знам за такива случаи, на хартия тартора е в затвора, а реално е навън с помощ от съдийката.

    Коментиран от #7

  • 6 Гостилничаря

    10 0 Отговор
    Няма как визите за Америка да отпаднат, това ще бъде самоубийствен акт за тях, абсолютен автогол. За Европа се разбра че всички начело на институциите там са абсолютни глупаци и педали, дано поне бастионът на справедливостта зад океана се запази по-дълго. Може да са всякави, но законите там са закони и на такива като тоя боклук там нямаше да му цепят басма изобщо. Щеше да търка наровете до живот.
  • 7 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    То някой други пияни шофьори убийци ги пускат не след 3 години а още преди да влязат в затвора. Футуристи сър!
  • 8 Ефрейтора

    1 0 Отговор
    Съдийчетата в БГ не са завършили право , а пансион за Благородни девици , плюс някой друг лев и присъдата е налице !!
  • 9 СТАЛИН

    2 0 Отговор
    почему так.он за разстрел.нада от меня учится.
  • 10 Съдия

    0 0 Отговор
    И съдиите искат пари! А човек с такава присъда е готов да заплати МНООООООООГО!