24 Март, 2020 15:27 1 370 2

Съдът в Пловдив разгледа дела чрез видеовръзка с обвиняемите

  • съд пловдив-
  • видеовръзка

Цeлтa нa пpeдпpиeтитe мepĸи e ocигypявaнe в мaĸcимaлнa cтeпeн зaщитaтa нa здpaвeтo и живoтa нa вcичĸи yчacтвaщи в cъдeбнитe пpoизвoдcтвa лицa

Съдът в Пловдив разгледа дела чрез видеовръзка с обвиняемите - 1
Снимка: Съдебна палата Пловдив

За първи път Апелативен съд – Пловдив разгледа дела, образувани по жалби за промяна на мерки за неотклонение, чрез видеоконферентна връзка с обвиняемите, осъществена по Скайп /Skype/.

Дистанционното правораздаване се осъществи съгласно Заповед на председателя на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, с която се регламентира протичането на процеса.

Делата се разгледаха в зала №2, която беше оборудвана със специална техника, чрез която съдебния състав, прокурора и адвокатите, осъществиха визуална и аудио връзка с подсъдимите, които се намираха в ареста. По този начин бяха взети всички мерки за ограничаване на разпространение и зараза с коронавирус, предвид извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. Участниците в процеса в залата – съдебен състав, прокурор, адвокат, секретар, бяха със защитни маски и предпазни ръкавици.

Цeлтa нa пpeдпpиeтитe мepĸи e ocигypявaнe в мaĸcимaлнa cтeпeн зaщитaтa нa здpaвeтo и живoтa нa вcичĸи yчacтвaщи в cъдeбнитe пpoизвoдcтвa лицa.

Апелативен съд – Пловдив остави в ареста двама мъже, като отхвърли като неоснователни жалбите им за промяна на мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива.

Съдът прецени, че от проведените разпити и от събраните доказателства до момента, въпреки ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че Р. Д. е извършил престъплението, в което е обвинен. Повдигнати са му две обвинения за това, че в периода от 4 до 13.03.2020 г. той е държал и разпространявал високорискови наркотични вещества, а именно 0.5 грама „бонзай“ и 11 милилитра метадонов хидрохлорид в квартал „Столипиново“.

От съдебната справка за Р. Д. е видно, че той е осъждан 6 пъти до сега и е извършил последните деяния в условията на опасен рецидив. Предвид изявленията му, че работи извън страната, но има един адрес по документи, а живее на друг, съдът прецени, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. За това го остави в ареста.

Вторият обвиняем, също остава в ареста. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че като е бил оборудван с маска и нож, в тъмната част на денонощието, заплашил продавачка в магазин за алкохол и извършил грабеж на 170 лева.

Съдът прецени, че предвид доказателствата, събрани до момента, има достатъчно данни, които дават основания да се направи обосновано подозрение в голяма степен на съпричастност към деянието в което М. С. е обвинен. Той е осъждан многократно. Заради това съдът прецени, че М. С. е личност със завишена обществена опасност и при по-лека мярка за неотклонение, има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Определенията на Апелативен съд – Пловдив са окончателни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадове

    6 1 Отговор
    А когато Мустаканчо искаше да даде показания по делото КТБ от Белград, казаха че не може по видеовръзка и прикриха гъ... на Прасчо.

    Коментиран от #2

  • 2 Порно

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гадове":

    Всъщност , тогава бяха прави. Сега е някакво безумие. Принципа е , че обвинения има право да се обърне към съда лично и непосредствено. Свидетел може да се разпита дистанционно , но това става пред друг съдия в сответния район.