Last news in Fakti

1 Април, 2020 15:32 2 924 8

Първи 72-часов арест заради нарушаване на карантината

  • карантина-
  • варна-
  • нарушаване на карантината

Снимки във Facebook издали 21-годишният Золфи В.

Първи 72-часов арест заради нарушаване на карантината - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Районната прокуратура във Варна е привлякла към наказателна отговорност и е задържала за срок до 72 часа 21-годишния Золфи В.

В периода от 23 март до 30 март 2020 г. обвиняемият нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, установени със заповеди на министъра на здравеопазването на Република България. Като лице, поставено под карантина за срок от 14 дни с предписание на РЗИ – Варна, той не изпълнил задължението да не напуска мястото за настаняване, посочено като адрес на карантината. Деянието му е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи от пандемията от COVID-19.

Престъплението по чл.355, ал.2, във връзка с ал.1 от НК предвижда наказание наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Той е първият задържан в ареста обвиняем във Варна за отклоняване от наложените карантинни мерки.

Золфи В. заминал за Великобритания на 13 март тази година, за да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след неуспешен опит да си намери поминък.

На варненското летище попълнил предписание за поставянето му под карантина като пътник, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще пребивава по време на ограничението на адреса на своя приятел. Вместо домашна изолация 21-годишният обвиняем напуснал дома на приятеля си. Брат му започнал да го издирва, но след като не успял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.

По време на отклоняването от карантинните мерки Золфи В. прикачвал снимки в профила си във Фейсбук, които доказват, че не е на посочения в предписанието адрес.

След като бил издирен от полицията, Золфи В. е задържан с постановление на прокурор в Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа в ареста. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския районен съд за определяне мярка за неотклонение „Домашен арест“ за първия задържан обвиняем за неспазване на карантината.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    17 0 Отговор
    Эолфи...WTF?!
  • 2 Съдията Дред

    13 0 Отговор
    На тоя явно не му се е бачкало на полето, само така може да се обясни, че не е намерил работа. Пък и според мене името му е Зюлфи.
  • 3 Аноним

    3 2 Отговор
    Няма оправия всички ще го хванем тоя вирус
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    10 0 Отговор
    вкараите го без мн обяснения и дано др да се осазнаят че по селата има мн неспазващи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Козела

    7 2 Отговор
    за ромите трябва да се прилагат методите прилагани в Индия,лобут с пръчка до посиняване.Всеки ден отпяд от жандармерията трябва да контролира главните чаршии в ромските махали и кютеци ,друга оправия няма..
  • 8 Прокурора

    1 0 Отговор
    Постъпката му може да доведе до смъртта на някой! Затова, съдията да го осъди 10 000 лв.+ три месеца затвор. Ако няма пари да работи в затвора докато ги изплати. Още няколко да осъдят така и всички ще се кротнат.