Last news in Fakti

17 Август, 2012 16:07 1 121 1

Цветанов: Няма пробив за атентата

  • цветан цветанов-
  • атентат-
  • бургас-
  • израел-
  • тероризъм
Цветанов: Няма пробив за атентата - 1
Снимка: БГНЕС

Един месец след самоубийствения атентат срещу автобус с израелски туристи в Бургас, следователите не са постигнали никакъв сериозен пробив, но напредъкът е окуражителен. Това заявява вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за агенция Франс прес, преведено от БГНЕС.

"Очаква се, че разкриването на целия механизъм зад атентата ще отнеме време, понякога години. Но ние сме окуражени от работата, която свършихме в последните 30 дни", заявява Цветанов. Той допълва, че терористът "чужденец", който уби петима израелски туристи,  българския шофьор и себе си при атентата на 18 юли на летището в Бургас, е бил в България от 29 юни.

Основната версия за смъртоносния взрив в Бургас остава атентатор-самоубиец, заяви Цветанов по-рано днес пред bTV.

За френската агенция Цветанов казва още, че разпространяването тази седмица на фоторобот на предполагаемия съучастник на атентатора е последвало откриването седмица по-рано на фалшива американска шофьорска книжка, подобна на намерената у самия атентатор. "Двете са направени на едно и също място, извън България, а може би също така извън Европа", смята министърът.

Той допълва, че е получена и ценна информация от анализа на самата бомба, като заявява, че части от нея приличали на "устройство, използвано при подобен атентат в друга страна", без да посочва кой атентат и в коя страна. "Това води до извода, че тя може да е направена в чужбина. Разбира се, остава възможността за откриване на някои химически вещества на българска територия", допълва министърът.

Израел обвини Иран и Хизбула за атентата, най-кървавия срещу израелци в чужбина от 2004 г. насам, въпреки че българските власти заявиха, че няма никакво доказателство за това. Иран отрече да е замесен в атентата, припомня Франс прес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Георги

    0 1 Отговор
    Те ,щото им стана навик,пристъпленията да остават неразкрити,че и сега затова!