Last news in Fakti

9 Април, 2020 10:47 3 402 14

Глобяват Банов, пушил на онлайн заседание

  • боил банов-
  • онлайн заседание-
  • глоба

В документа е записано, че министърът е нарушил правилата, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата

Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) наложи акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което се вижда как той пуши цигара, съобщи "Сега".

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той гледал вкъщи телевизионен репортаж за действия на правителството във връзка с коронавируса. В един момент видял обгърнатия в тютюнев дим Банов, което го шокирало. Затова подал сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии.

В него Стойчев пише:

"Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1 (има предвид БНТ1 - б.р.), емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателят във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!".

Стойчев прилага и телевизионните кадри.

Отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи:

"Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

В документа е записано, че министърът е нарушил правилата, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

Във визирания законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 1000 лв.

Не е ясно обаче каква санкция точно е наложен на министъра.

Самият Стойчев разказа, че често е сигнализирал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Още през 2009 г. в Шумен се разгоря подобен скандал. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова беше уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарения дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но ѝ било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къщата

    20 2 Отговор
    А бибитко кога ще каже за барселоната
  • 2 Дельо хайдутин

    20 1 Отговор
    Ало, Банов съм... ХА ХА ХА!
  • 3 олееее

    23 3 Отговор
    И този е министър на културата...простак!

    Коментиран от #13

  • 4 Йозеф

    7 1 Отговор
    Класика!
  • 5 оле

    9 6 Отговор
    Аман от натегачи ! Не съч пушач, но не се бъркам в избора на други особено щом не ми пречат ! И точно сега при социална изолация стигаща до заточение. Такива "съвестни" граждани стават идеалните доносници !
  • 6 Е що Кво?

    8 1 Отговор
    Тоя колко е Долен.....
  • 7 Мдаа

    5 0 Отговор
    Боли го..., той си уреди неговите на 100%, за справка болниците са на 80%, да ви имам държавата !
  • 8 А вискито,къде скри

    3 0 Отговор
    Боиле,боиле...
  • 9 ПАЗИ БОЖЕ

    6 3 Отговор
    Сляпо да прогледа!!!! Това най- малкото е Крайно Невъзпитано и то - от министър на културата!!!!!!! ГРОЗНО И ПРОСТАШКО.

    Коментиран от #10

  • 10 някой

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ПАЗИ БОЖЕ":

    ГРОЗНО И ПРОСТАШКО....Що бе, той да не би да е КРАСИВ И УМЕН , че се учудваш.
  • 11 Бецо Бецов

    0 0 Отговор
    Аз на тея заседания мога и да си ударя една и пак няма да ме видят!
    Като е балък да го глобяват!
  • 12 Микроинвест

    3 0 Отговор
    Слабака нема кой да го глоби, че си пуши у Евро парламенто, а тоя го глобяват, че си пуши в къщи! Какви времена дойдоха само! Навремето си пушех на последните чинове в час и нокй - нищо!
    Сега е джендърско време - дошло от създателя на микрософта :)
  • 13 Draco

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "олееее":

    Ако бяхте чули отговора на министъра ,нямаше да мислите така !
    Рядко се случва министър ,бълграски , да се извини съвсем човешки , да признае вината си и да приеме мерките на закона !
    Напротив на вашето "простак" бих казал , че тук са случили на културен човек с нормални ценности , но все пак човек .
  • 14 незнайко

    1 0 Отговор
    Противниците на цигарите направиха така, че ДРОГАТА да вземе връх в живота на младежите !!! Никога не ми е пречел тютюневия дим, единственото което е последица, че дрехите го поемат и трябва да се проветряват !!! Господин Стойчев е ЛЕКЕ и се чуди какви сигнали да праща !