Last news in Fakti

4 Септември, 2012 13:30 1 975 2

Надзирател лафи с арестантка, Гремел се беси

  • пламен георгиев-
  • надзирател-
  • ролф гремел-
  • германец-
  • убийство-
  • шефа-
  • арест

Категоричен е пропускът в системата на правораздаването. „Ние не сме в едни години, които отдавна са отминали, когато се случи убийство - око за око, зъб за зъб. Времената са съвсем различни и действително имаме закони”.Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев. Поводът беше самоубийството на германеца Ролф Гремел, който беше задържан за смъртта на свой сънародник на бургаския плаж преди дни.

Зам.-министърът отиде на място в Бургас, за да следи лично проверката по случая, който трябва да изясни чия е грешката и къде са пропуските, за да бъде допуснат подобен фатален случай в арестантска килия.

Георгиев обясни, че кабелът, с който германецът се е обесил, не е бил от телевизор, намиращ се в килията му, а стърчащ от стената. Така Гремел е успял да го издърпа и да се обеси без да бъде забелязан. По правило на арестант трябва да бъдат свалени дори връзките на обувките и коланът, за да се предотвратят именно подобни действия, коментира Георгиев.

Зам.-министърът обясни, че по принцип е практика в арестите да има телевизори, тъй като системата и условията са много критикувани от Комитета против изтезанията. Въпреки това телевизорите работят със захранване от 12 волта, което не е опасно за живота. Оказа се, че и тоалетните чинии и мивки в арестите и затворите са керамични, а трябва да са метални, но „тук отново опираме, за съжаление, до бюджета. Комплект метална мивка и чиния са около 2 хил. лева”, допълни Георгиев.

В около 22.20 часа същата вечер надзирателят е минал покрай килията и попитал задържания дали е добре. След като получил положителен отговор, той е продължил нататък, спирайки се за около 15-16 минути пред килията на арестантка, с която разговарял. По време на разговора той е седнал на радиатор, което е нарушение, отчете Георгиев, тъй като по време на пост дежурният няма право да седи. След това полицаят отново е минал през килията на немеца и попитал как е, тъй като видял, че не спи. След като не получил отговор, полицаят сигнализирал на колегите си и заедно влезли в килията, където намерели Гремел обесен.

При влизането в ареста на Гремел е направен бърз психологически портрет от служителите там. Началникът на ареста и неговият заместник са оценили като ниска вероятността задържаният да посегне на живота си. Подробен психологически профил от специалист се прави единствено, след като съдът постанови постоянна мярка за продължително задържане, допълни Георгиев.

В случая като нарушения зам.-министърът отчете, че не е осъществен надлежен контрол от самия началник на ареста, който е трябвало да отстрани стърчащия 1.5 м кабел от стената. Вина имат и самият надзирател, който не е кръстосвал килиите непрекъснато, както и неговият командир, който е трябвало да присъства по време на смяната на дежурните надзиратели. Срещу тях е образувано дисциплинарно производство, след което ще се реши какви ще бъдат техните наказания. 

Драмата с немските граждани започна с убийството на 48-годишния Хенри Щенберг, извършено на 29 август. Още същият ден бе задържан екзекуторът му - негов сънародник и приятел. Враждата между двамата се оказа прозаична- жена. Ролф Гремел призна вината си и дори отказа да обжалва постоянната мярка за неотклонение, която му наложи окръжният съд в Бургас.

Ден по-късно обаче стана ясно, че немският гражданин се е обесил  в килията на следствения арест. Според неофициални данни  34-годишният мъж-алкохолик, изпаднал в крайна депресия и самосъжаление  и затова му било позволено да погледа телевизия. След като останал сам, отчаяният Ролф направил примка от кабела и я захванал за решетките.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    как ли пък не е виновен надзирателя, а дали не е пък нарушение да обикаля през 15 минути да ги пита как са, те са задържани но имат право да спят, ма кой да е виновен ако не надзирателя - некой министър дето е
  • 2 Пео

    0 0 Отговор
    Е баш надзирателите ли да си вършат работата както трябва в България...