19 Юни, 2020 12:55 11 986 20

Прокуратурата поиска постоянен арест за Пламен Бобоков

  • пламен бобоков-
  • бобокови-
  • атанас бобоков-
  • отпадъци-
  • боклук

Разследващите твърдят, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им "Монбат Рисайклинг" са оставали в България и не са били обезвреждани

Прокуратурата поиска постоянен арест за Пламен Бобоков - 1
Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за Пламен Бобоков, предаде БНТ. Очаква се по-късно днес делото да бъде разгледано от Специализирания наказателен съд.

Братя Бобокови станаха обвиняеми покрай аферата с т.нар. "италиански боклук". Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

Разследващите твърдят, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им "Монбат Рисайклинг" са оставали в България и не са били обезвреждани.

Прокуратурата смята, че братя Бобокови са участвали в престъпна група, заедно с Живков и още двама бизнесмени – Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и с бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов.

Прокуратурата твърди, че чрез схема, ръководена от Живков, в България са депонирани тонове опасни отпадъци от производствата на Бобокови у нас и в чужбина.

Става дума предимно за оловни и полиетиленови остатъци. Едните би трябвало да се депонират на голяма дълбочина под земята, а другите – да се изгарят. Вместо това обаче били струпвани на камари на няколко различни места – в Лом, Плевен и Пловдив.

Нито една от фирмите, които се занимавали с това, нямала капацитет да ги обезврежда както трябва.

На площадката в Пловдив, например, имало само един счупен мотокар и бедно семейство, което разтоварвало боклуците под открито небе.

След ареста на бизнесмените прокуратурата започна проверки и в музея им в Русе.

Същевременно Бобокови твърдят, че нямат нищо общо с италианския боклук, открит в Плевен в края на миналата година. Тезата на защитата им е, че те са предавали отпадъците на лицензирани фирми у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешев Гешефтовата

    11 6 Отговор
    Прокуратура да иска ама не и стиска, не могат с пръст да го пипнат адвокатите му няма начин да не го отърват защото чеповете за дялане са за пореден път държавни институции, нали те дават лицензите на фирмите и ги регистрират като лицензионни покриващи условията за дейността.
  • 2 Реалист

    10 2 Отговор
    Аман от арести, задържани, и току виж вкарали някой с една къеучка дърва или някой за цигара трева.
  • 3 Емил

    6 22 Отговор
    Браво Бойко! Бой по червените ченгета!!! Подариха им държавата, сега вият, че ги бият! Не одобрявам бандитските методи на Б.Б. в борбата с руската шпионска организация в България, защото има властта и трябва да направи това, което направиха Полша, но изборът си е негов!
  • 4 куку руку ку

    16 2 Отговор
    И кумът на Пламен Бобоков, Билла Караторбичков се отметна от него.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    7 3 Отговор
    аиде у эандана
  • 7 гост

    6 3 Отговор
    Интересно съвпадение,същото твърди и изпълнителният директор на Монбат.Като прибавим и разкритията на италианският журналист и картинката става пълна.

    Коментиран от #20

  • 8 Иво

    17 4 Отговор
    Другото нощно шкафче на Борисов било празно, а те отказали да го напълнят!

    Коментиран от #10

  • 9 ares

    6 3 Отговор
    Мръсен боклук
  • 10 Asdfg

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Мдааа, нощните шкафчета трябва винаги да са пълни.
  • 11 месара

    2 0 Отговор
    абе нещо болнав ми се вижда , скоро ше разберем от колко болести страда !
  • 12 Миро

    1 1 Отговор
    Имаш ли яко кинти и си плащаш няма проблем. Спреш ли да разкешваш , тръгнеш ли да местиш и покриваш кинти и са те сготвили. Ако може още да снасяш оставаш жив иначе си заминаваш. Тия с парите още май не се разбрали тези простички неща и ги окошарват като пълни идиоти. Едни умряха други избягаха трети в зандана на бавен огън , и остават едни тъпи ентусиасти които живеят с кравешката мисъл че ще им се размине. Жалка история. Успех в бизнеса наивници.
  • 13 Мирослав

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Тезата на защитата им е, че те са предавали отпадъците на лицензирани фирми у нас."
    Същото като да ги дават на циганите с каруците за обезвреждане. Лицензирани фиеми за обезвреждане, с капитал от два лева и собственик безработен клошар. министъра ги лицензира, братятата продават боклука и всички са чисти като сълза. Е това са нашенските "бизнесмени". А дано сега на всички ви се наложи да ринете и обезвреждате собствените си боклуци, но вече като затворници.
  • 14 Грую

    2 1 Отговор
    Така е, който прави акумулатори за постоянен ток - постоянен арест!
  • 15 централен

    3 0 Отговор
    Докато не платят рекет няма свобода. Гладния каскет и той има нощно шкафче. Като им откраднат и заводите от бандата ГЕПИ ще ги пуснат.
  • 16 Глобите

    1 0 Отговор
    Дайте Колектор ските фирми и ЧСИ тата да събират глобите на границите, и всички вкупом на техните хотели на нашето челноморие, голяма част от хотелите са техни, хем държавата доволна, хем чакалите и хиените ще са доволни
  • 17 В.В.

    1 0 Отговор
    Добре, Много добре. Дори...Амииии,,къде е заповед за арест на КРАТУНАТА...Той мене ма интересува повече..Тоя Бобок не го познавам.....Ще отлети някъде тоя Банкянския ..Ще си пусне брада,,ще отслабне,,Кой ще го познае???Бързо и за него...Задържане под стража...
  • 18 тука има тука нема

    2 2 Отговор
    Гешефтурата пари не връща. И други имат нощни шкафчета за пълнене.
  • 19 Румпелщилцен

    1 0 Отговор
    Обвинени са за това че са предавали опасни отпадъци на ЛИЦЕНЗИРАНИ за това фирми!!! Правилно ли съм разбрал? Не трябва ли да е обвинена за това администрацията която е издала лицензите на неподходящи фирми? Все едно да продам стара кола на лицензирана фирма за скраб и да съм виновен ако те я зарежат в някое дере!
  • 20 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Изпълнителният директор на Монбат до преди ареста е Атанас Бобокови, а този който е главен свидетел на обвинението е Васил Богданов. Той е отговарял за рециклирането и боклука до миналата година, но е уволнен от фирмата заради някакви данъчни измами. В момента е обвиняем за това. Явно са му обещали опрощаване на греховете ако помогне да ощавят Бобокови.