Last news in Fakti

28 Септември, 2012 18:46 1 455 0

МВР бори корупцията с превенция

  • мвр-
  • корупция

 

Превенцията е решаваща за постигане на трайни резултати в борбата с корупцията. Върху това се обединиха участниците в стартиралия днес семинар на тема "Актуални аспекти на противодействието на корупцията". Форумът се провежда със съдействието на Фондация "Ханс Зайдел", съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Корупцията е феномен, който се наблюдава по целия свят", заяви Хелмут Палдер, съветник по международни въпроси в Баварското държавно министерство на правосъдието и защита на потребителите. Той поясни, че една от целите на започналия днес семинар е "да представим механизмите за противодействие на този вид престъпления, които сме приложили в Бавария". По думите на посланика на Федерална република Германия в София Н. Пр.Матиас Хьопфнер "България направи много крачки напред, особено в лицето на сегашното управление. Ако успеете да се справите с проблема в съдебната система и корупцията, страната ви може да се превърне в държава за пример на Балканите".

Министърът на правосъдието Диана Ковачева се присъедини към думите на Хелмут Палдер, като допълни, че корупцията отдавна не е престъпление, затворено в рамките на една държава. Според нея е нужен междуинституционален интегриран подход за противодействие на това явление. Тя посочи, че в България е приключил процесът на законодателство в областта на антикорупцията и сега е ред да създадем устойчива и институционална инфраструктура за превенция.

На решаващата роля на превенцията се спря и Манфред Вайс – председател на Комисията по контрол на специалните служби към Ландтага и бивш министър на правосъдието на Бавария. "Обществото в България трябва да осъзнае какви вреди могат да настъпят за икономиката, ако не се преодолее корупцията. Много важни са превантивните мерки – подборът на кадри, ротацията на екипи, прозрачното водене на преписките. Той категорично заяви, че в решаването на тези проблеми страната ни не е сама и доказателство за това е днешният семинар. "Добрите резултати се постигат само ако има ефективна превенция", подчерта заместник-главният прокурор Галина Тонева, а проф.Лазар Груев – председател на Върховния касационен съд, допълни, че "борбата с корупцията трябва да бъде приоритет на нашите общи усилия, всеки съобразно компетенциите си".

Пред участниците на форума министър Цветан Цветанов се спря на предприетите от сегашното правителство конкретни мерки на институционално ниво за борбата с корупцията у нас – в съдебната система беше дадена възможност делата да се разпределят на случаен принцип, ротация беше въведена и при екипите на гранична полиция. "Нашият основен партньор в борбата с корупцията са хората и ако те не видят и съответната наказателна отговорност няма как да обясним, че мерките ни са добри", заяви Цветанов. Той бе категоричен, че "ако не успеем да направим това, няма как да преодолеем предпоставките, генериращи корупцията."

Двудневният семинар на тема "Актуални аспекти на противодействието на корупцията" се провежда в Правец със съдействието на фондация "Ханс Зайдел". В рамките му представители на МВР и прокуратурата обсъждат различни казуси и практически проблеми в борбата с корупцията, както и добри практики на баварското правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА