Last news in Fakti

25 Август, 2020 14:14 3 979 15

Известен пловдивски лекар и бизнесмен източили 130 000 лева от НОИ

  • лекар-
  • бизнесмен-
  • нои-
  • болнични

Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София

Известен пловдивски лекар и бизнесмен източили 130 000 лева от НОИ - 1
Снимка:Трафикнюз

Лекар и собственик на фирма, източили 130 хил. лв. от Националния осигурителен институт (НОИ) с фалшиви болнични, са разкрити при операция на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева.

Единият от обвиняемите е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването ѝ е да се използват служители за източване на НОИ.

Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия. В последствие той започнал да издава болнични, въпреки че нито един от служителите не е бил болен, пише trafficnews.bg.

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор.

Според свидетели по делото, цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. "В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен", коментира прокурорът.

Предприемачът, който е упражнявал професията "болен", е получил 53 900 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. На всички са извадени болнични листове за максимален период от време, а именно 180 дни.

Междувременно стана ясно, че 52-годишният Стефан Грозев е мъжът, който полицията издирва във връзка със схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал. Според прокуратурата, съучастник в схемата е известният пловдивски ортопед и председател на ортопедична комисия д-р Георги Кръстев. 

На Кръстев е наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 30 000 лева. Грозев на този етап се укрива от полицията. 

Към момента са претърсени 5 адреса, четири от тях са в Пловдив, а един в Пазарджик. Иззета е медицинска документация и моторно превозно средство.

Нанесените щети на НОИ надхвърлят 130 000 лева. Десетте служители на фирма "Джи Еф Ти - България" са получили 76 000 лева, а самият управител - 54 000 лева. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество.

До преди назначаването в тази фирма, работниците са били на миниминална заплата в други дружества. След като са били назначени в тази фирма, са били осигурявани на максималният праг, като и болничните, които са взимали са били високи. Те не са получавали почти никакъв доход през цялото това време, вземали са малки суми на ръка. Тепърва ще се изяснява колко точно, уточниха от прокуратурата.  Дейността на фирмата е била търговия с всичко разрешено от закона.

Обвиняемият има и втора регистрирана фирма - "Бахи 1991", с 50 000 лева уставен капитал. 

Цялата информация по случая бе представена на брифинг пред журналисти в Пловдив от заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефа на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура - Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    23 1 Отговор
    Докторите Симеон Симеонов и Георги Георгиев от Русе кога ще ги разследвате?
  • 2 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Бе горанчо си затвори очички за 700 мил. Па тия ли. А КТБ? Брао каскет че! Няма ли села и паланки да се поразходиш, или се умори от пленума. А Чекмеджетата каскет ще те разколачат.
  • 3 1618

    16 3 Отговор
    Днешните лекари , не са лекари! Те гледат на пациентите като на торби с пари! Работят само и единствено за пари и само парите им са в главите! Правят се че много работят , но истината е , че повече почиват и се скатават отколкото да работят! Все пациентите им са виновни и ги изкарват агресивни, ако им се направи забележка по отношение на работата им. Повечето са некадърни , защото си купуват дипломите! Така, че в болница да не влезете ! Ще ви оберат и уморят, а след това ще кажат, че цяла нощ не са спали и са работили пък вие сте си виновни , че не сте оздравели!
  • 4 габровец от варна

    22 2 Отговор
    Нека да продължаваме да събираме капачки като клошари,доктори и далавераджии да карат нови коли пък държавните болници по зле от обори...

    Коментиран от #8

  • 5 Добър ден

    17 1 Отговор
    Колко още докторя и бизнесмени източиха милиони и милиони от здравната каса. То не е за протези, импланти, консумативи и какво ли още не. А горкият българин плаща ли плаща ЗОВ и на ръка и в брой.
  • 6 бай иван

    14 1 Отговор
    нзок има само 2 работещи пътеки. едната е до банкомата,другата до гробищата.
  • 7 Сливен

    7 0 Отговор
    Личната ми лекарка едва не уби дете с изписване на антибиотик а детето беше за лечение по съвсем друга болест ,вдигна се шум и се оказа ,че тая е с фалшива диплома 25 години.....и тая избяга в София...отидох 1 път късно вечер в спешното лекарите спяха в офиса 2 чистачки "обслужваха" нуждаещите се....и още има
  • 8 Ами нали

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "габровец от варна":

    тези комисии са точно в държавните болници. В държавните и общински болници се краде най-много и шефове им са милионери.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    а защо не разследват шефа на телк КОЗЛОДУЙ ДОКТОР ГОГОШЕВ
  • 10 Без кюлчета

    2 0 Отговор
    Още много има да дерзаят дорде напълнят шкафчето с лилави банкноти.
  • 11 доктор Бружков

    2 0 Отговор
    докато можем ще източвоме яко тая пропаднала държава вече 10 години я точим здраво и якооо добре че герб са на власт никой не ни търси за нищо крадеме якооо
  • 12 Това са

    3 0 Отговор
    следствия . Защо крадат циганите ? Какво прави прокуратурата ? Следствия следствия .......

    .....,......... 👀🤔
  • 13 Бивш служител на МВР

    2 0 Отговор
    Крайно време е боклук като Георги Кръстев да бъде озаптен в затвора, защото той се самозабрави. Такива като него петнят лекарската професия. Идиот.
  • 14 незнайко

    2 0 Отговор
    Точат , като са намерили кранчето ! Като не ги затапват тези КРАНОВЕ така ще е !!! И в БДЖ точеха нафта, но сега по малко !!!
  • 15 ДОКО

    0 1 Отговор
    ЗА ТИЯ ПАРИ ВСЕКИ ЛЕКАР ЩЕ МИСЛИ МУШЕНГИИ..УВЕЛИЧЕТЕ КИНТИТЕ..