19 Октомври, 2012 14:22 1 615 7

4 години затвор за депутат

  • затвор-
  • депутат-
  • митхат табаков-
  • сгс
4 години затвор за депутат - 1
Снимка: БГНЕС

Втора ефективна присъда по второ приключило срещу него дело получи депутатът от ДПС Митхат Табаков.

Състав на Софийски градски съд (СГС) с председател Андрей Ангелов осъди Табаков на 4 години затвор и 5000 лева глоба по обвинение за взет подкуп в особено големи размери, съобщи Правен свят.

Обвинението срещу него е, че в периода от месец октомври 2004 година до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – тогава кмет на общината, Табаков, поискал и приел парична сума в размер на 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД гр. Силистра Петко Горбанов.

На 19 ноември получил парите по собствената си банкова сметка, а срещу тях трябвало да сключи договор с "В и К" ООД гр. Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

Освен глобата към присъдата, Табаков е осъден да плати 10 000 лева, колкото е стойността на подкупа и 967 лева разноски по делото.

Версията на депутата по време на делото бе, че той никога не е искал подкуп, а парите били заем, за да ремонтира автомобила си BMW и след 2-3 дни ги върнал. "Трудно бих поискал подкуп да ми се преведе по банков път. Малко ми е обидно да се мисли, че по такъв елементарен начин мога да искам подкуп", твърдеше Табаков пред съда. Присъдата му обаче не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Това е второ от делата срещу Табаков, по което той получава ефективна присъда на първа инстанция. В края на миналата година СГС го осъди на 5 години затвор за сключване на неизгодна сделка, отново като кмет на община Дулово. Подсъдим с него по това дело е и бившият заместник-кмет на общината Алтан Чаушев, който получи четири години затвор.

Според обвинението Табаков е сключил неизгоден договор през 2009 г. за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води по проект на Оперативна програма "Околна среда", като не е спазил Закона за обществените поръчки. Прокуратурата твърди, че общата сума на сключения договор е над 28 млн. лева, а щетата за общината е на стойност над 11 млн. лева.

По това дело наблюдаващ прокурор бе Пламен Георгиев, който в момента е зам.-министър на правосъдието. След като научи и днешната си присъда, Табаков видя връзка в това, че прокурор по неговото дело е повишен, а в същото време нямало мотиви към тази присъда вече 11 месеца.

"Едни и същи прокурори работят по едни и същи дела и след всяка присъда за мен следва повишение на прокурор. За какво говорим? Аз имам една присъда, нямам единадесет месеца мотиви, вие ми обяснете. Нищо не казвам за съда, единадесет месеца присъда, няма един ред мотив. Присъдата ще я обжалваме, аз престъпление не съм извършил. Това са едни смешни обвинения на базата на един документ, който аз го видях за пръв път след 9 години в досъдебното производство",заяви Табаков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    1 0 Отговор
    Така трябва. Нека се прилагат законите!!! Какво като си депутат. точно ти трябва да защитаваш интереситте на държавата и хората, гласували ти довереи, а то - най-много крадат именно те!

    Съдът също трябва да се оправи, че е заприличало на цирка там!
  • 2 taka trqbva

    1 0 Отговор
    vav kaushaaaaaaa
  • 3 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    evala na sadebniat sastav
  • 4 холандец

    1 0 Отговор
    Ето това е пътят, няма депутат, няма министър, като се на.ереш , ще си плащаш скъпо като всички останали. Смаже ли се корупцията и кражбата в политиката ще стане от нас държава, в противен случай просто да ни закрият.
  • 5 Катерицата

    1 0 Отговор
    Малко са. На някои дупетати колкото години да им дадат, все ще са малко.
  • 6 тома неверни

    1 1 Отговор
    а бе вие всички в кой свят живеете че се радвате толкова много.. това е само прах в очите на хората,сиреч усъдихме депотат.. точно след 1 година никой нищо няма да помни и въпросното к....ле ще си продължи по пътя по който е вървял и ще догони кервана с останалите баклуджари пък на които и растрела им е малко.. така че вече и на децата да го кажете и те не биха поварвали на това,то лъжи то чудо вече 23 години не знам кого се опитват да заблуждават? вие ми кажете!
  • 7 евнух

    1 0 Отговор
    Този на снимката е жив М...ф за пандиза са всички дебело.ерци депутати