3 Ноември, 2020 08:51 9 641 14

Нова измама ни краде парите чрез белгийския КАТ

  • белгийски кат-
  • фалшиви глоби

Бланките са написани изцяло на български език. Вероятно са използвани истински белгийски фишове

Нова измама ни краде парите чрез белгийския КАТ - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нова измамна схема с глоби за пътни нарушения в Белгия и други европейски страни е пусната в оборот. Това съобщиха пострадали от Велико Търново и показаха фалшиви фишове за превишена скорост от полицията в Антверпен, които идват по пощата, пише "Труд” .

„Получих въпросното известие в писмо. На плика обаче липсва клеймо, адрес на изпращача и дата. Веднага разбрах, че е вид измама, защото от месеци заради пандемията и различните изисквания за карантина не съм напускал страната”, разказа потърпевш, който заяви, че ще съобщи за случая и на полицията.

Бланките са написани изцяло на български език. Вероятно са използвани истински белгийски фишове, защото в тях се съдържа цялата информация, изисквана и от българските електронни „честитки” на КАТ - дата, час, място на нарушението, номер на автомобила допустимата скорост и тази, с която колата се е движила.

За скорост над 20 км над разрешената, глобата е 155 евро. Прави впечатление, че нарушението е констатирано на 4 октомври, а бланката е пратена към България на 19 октомври. Според хора, които пътуват често с коли в Белгия, Холандия и други страни, почти е невероятно подобна глоба да е „излязла” за по-малко от месец.

Сумата трябва да се преведе до 15 дни на посочена банкова сметка, която вероятно е фалшива.

Но може и целта на измамниците е само да накарат получателя да влезе в посочения от тях сайт, където с няколко стъпки да си остави личните данни и да проникнат в компютъра му.

Възможно е също посоченият телефон за въпроси и контакти да е импулсен, където след обаждане да започнат дълги преговори и обяснения, а в края на месеца нашенецът да получи сметка за 250-300 лева.

Измами с такива обаждания вече е имало през 2015-2016 г. Тогава е ставало дума за глоби на КАТ, но в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Нали отбора на Антверпен идва в България.Сигурно те са донесли бланките и мошениците се възползват.
  • 2 Един

    10 7 Отговор
    Пишете глупости! Какъв смисъл има това да се превеждат парите на “фалшива” сметка?!

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Бай Кокич

    19 1 Отговор
    Вярно е в Белгия е пълно с Талибани
  • 4 Защо нашите Полицай са с татуировки по

    23 2 Отговор
    Целите ръце??? Гледаме новини, полиция от цял свят, такова нещо няма по ръцете на Полицай те по света??? Копиране на Японската Якудза или Китайските Триади?? Явно е някаква Мода, но нее подходяща за "държавни служители" каквато е Българската полиция!! Лош пример за Подражава не от младите хора!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Джентълменът

    11 3 Отговор
    Невероятно. Замислехте ме дали и мен не са ме прекатали. Преди година платих глоба в Германия. Бях бесен и афски раьочарованнот себе си, защото никога, ама абсолютно никога не превишавам разрешената скорост, защото това е което различава един човек с класа и морал от един простак. На писмото нямаше нищо обозначително, а фирмата с банковата сметка беше с някакво странно име. Още сега започвам да разследвам. Но пък като се замисля в писмото имаше снимка. Тоест снимката няма как да е фалшива. Освен ако някои български измекяри не са нащракали български коли на аутобана и после да са им разпратили писма. Долно племе сме си пък кой кааквото, ще да ми обяснява.

    Коментиран от #13

  • 6 Как може

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Защо нашите Полицай са с татуировки по":

    да си толкова неграмотен?!? Засрами се, ве! Вземи и прочети някой буквар за първи клас. Явно си ги пропуснал тези неща. И си набий в простата кратуна, че множествено число на полицай, ревизия и подобни се образува с окончание "И". Не с "Й".
  • 7 Морето

    5 0 Отговор
    Ало-измамниците са. След като намаляха кинтите от баби и дядовци и полицията се размърда с някакви уж показни акции тук-там из Лудогорието-тези тарикати са решили да сменят подхода.
  • 8 NikNay

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Защо нашите Полицай са с татуировки по":

    От покрива на кокошарника в твоето село не можеш да видиш какво става зад границата. И спри да гледаш лоши филми объркват ти начина на възприемане на реалността.

    Коментиран от #11

  • 9 James

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    Абе журналисти. Имат предвид, чужда сметка, т.е. не на официалния орган, на измамника.
  • 10 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    да ти пратя моята сметка да ми преведеш пари за глобата ти от кат...съгласен ли си
  • 11 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    А то от твоят краварник вземи да прочетеш малко, модерен ляв.
  • 12 ами

    2 0 Отговор
    Бе дете ги тия измамници бе хора. Галите ги пачо перо и те затова мамят наред.
  • 13 пророк Исай

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Джентълменът":

    Единственно Австрийската полиция изпраща глобите в Б-я .
  • 14 фреди

    0 1 Отговор
    белгия не изпраща глоби