Last news in Fakti

29 Януари, 2021 11:30 5 964 20

Разбиха престъпна група за фалшиви пари и лични документи (ОБНОВЕНА)

  • гдбоп-
  • опг-
  • фалшиви пари-
  • фалшиви документи-
  • организирана престъпна група

Задържани са общо 9 души

Разбиха престъпна група за фалшиви пари и лични документи (ОБНОВЕНА) - 1
Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви пари в различни валути, както и на български лични документи, съобщиха от прокуратурата.

„Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, предстои да бъдат привлечени още. Характерно в случая е, че групата е изготвяла и неистински документи. Фалшивите пари са били основно долари и евро”, заяви изпълняващият длъжността ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от "Нова телевизия".

Общо задържани по случая са 9 лица, към момента 4 от тях имат повдигнати две обвинения, но предстои това да се случи и за останалите. Обвиненията са участие в престъпна група и за „приготовление за изготвяне на неистински парични знаци”. Такова обвинение са получили и други двама от задържаните.

Групата се е занимавала професионално с тази престъпна дейност. Дейността им е идентична с друга група, разбита в края на 2018 година в курорта "Слънчев бряг". В тази група са участвали лица от предишната. Някои от тях дори са били осъждани за това престъпление.

„Новото е това, че са доста предпазливи в дейността си. Има точно изразена йерархия, по която действат. Лидерът не се е виждал с крайните лица, той държи връзка само с лицата, които са печатали парите и личните документи. Има и хора, които изпълняват само посредническа дейност” директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

По време на операцията са открити около 360 хиляди долара и 410 хиляди евро. Открити са и множество фалшиви свидетелства за управление на МПС.

„Ние работим по дейността на тази престъпна група от началото на 2020 година, така че не мога да ви кажа колко пари са пуснати в обръщение, но определено са много. Парите са пласирани основна на територията на нашата държава, но имаме данни и за други”, обясни Янев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    34 2 Отговор
    Групата е разбита на парчета! Един министър се провикна: "Парче по парче , ще събирам , пак група ще правя и пак паспорти ще продавам!"
  • 2 Sofia

    18 1 Отговор
    Пак ли в Пловдив ?

    Коментиран от #3, #11

  • 3 ценности

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Sofia":

    И умната с Майничките , че ще фалшифицират и още кой знае какво и току виж сте станали провинция!
  • 4 БСП ги създаде

    8 27 Отговор
    мафиотските структури, а ГЕРБ ги унищожава, то и затова са платените протести!
  • 5 Гост

    25 1 Отговор
    Да не са хванали, обединените мафиоти ? И шкембе войвода?
  • 6 Овчарник

    24 3 Отговор
    Разбит е офиса на групата...иначе фирмата работи вече 32 години...ТИКВАТА И КОМПАНИЯ...И ВСИЧКИ ПРЕДИ ТЯХ..
  • 7 ЪРП

    22 0 Отговор
    Дeйнocттa им e идeнтичнa c другa групa, РАЗБИТА в крaя нa 2018 гoдинa в курoртa "Cлънчeв бряг". В тaзи групa СА УЧАСТВАЛИ лицa ОТ ПРЕДИШНАТА. Някoи oт тях ДОРИ ca били ОСЪЖДАНИ зa тoвa прecтъплeниe........!!!?!?!?!!???????????
  • 8 нумеро уно са

    15 0 Отговор
    Последните две изречения са еманация на качеството на пилюцията. Толкова много са работили, че групата цяла година е пласирала много фалшиви" пари в обръщение. Видно от намерените суми - става дума за десетки милиони.
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    13 0 Отговор
    накрая нещата се покриват хващат дребни риби акули никога
  • 10 На такива боклуци

    3 0 Отговор
    И мошеници мястото им е в затвора на топло доживотно.
  • 11 Нормален

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Sofia":

    Не!Пак на Черноморието.И знаеш ли защо ПАК там?Защото Черноморието е собственост на Русия.
  • 12 Кой68

    8 0 Отговор
    Групата ще бъде разбита когато получат ефективни присъди и ги излежават във затвора...
  • 13 Менелаев

    8 0 Отговор
    С кои български и/или чуждестранни полицейски и/или спец-служби са свързани фалшификаторите?! Без български настоящи и/или раннопенсионирани полицаи и/или ченгета такава дейност не може да се върши - Няма как без спец-службите и полицията веднъж съден за фалшифициране да продължи фалшифицирането! Явно това са най-ценните секретни спец-кадри на БКП-ШАЙКАТА, дори по-ценни от пропагандните ДС-патриотарстващи алкохолизирани €-ОП (€-"oнaдeни пeeepacи")! За това трябва най-малкото да се премахне ранното пенсиониране на джандари, фатмаци (с или без лампази), ченгета всякакви, УБО-копои, НСО-каруцари, ..... и да се направи ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ на спец-служби, полиция, военни, депутати, министри, кметове, съветници, прокуратура, съд, държавни и общински чиновници, банкери, едри земевладелци, "индустриалци", "енергетици", "бизнесмени", "хотелиери", кръчмари, бардаци, нарко-депа, .......
  • 14 Райчо кифлата

    4 0 Отговор
    коя група е разбита , те са много групи , особенно София е пълна с групировки
  • 15 НАГЛОСТ ВЛАСТ

    4 1 Отговор
    През 2018 година, отново в Сълнечев бряг бандата са имали печатница пак за фалшиви пари. В последствие тя е била оборудвана и заработила отново. Къде е съдебната система Бойкоооооо ?
    Да връщат заплати, бонуси, коледни, привилегии !
  • 16 ГоранОфф

    1 0 Отговор
    Сега с какво ще плащаме за изборите. Няма постъпления в касичката на ГЕРБ , няма кюфтета, кебапи, няма избирателна активност. И ваксини няма, някои партии загиват ей така.
  • 17 3333

    0 0 Отговор
    обрАщение!
  • 18 РАДИО ЕЛТО

    2 1 Отговор
    имало е и мостра за паспорт на името на СИВЕСТЪР СТАЛОУН
    фалшива разбира се
  • 19 картофа

    1 0 Отговор
    Важното е,че спасихме биг боса!Търсете го в Банкя,ама няма да го намерите!
  • 20 ъгловатост

    0 0 Отговор
    Дано от тези фалшиви пари няма в шкафчето на ПРЕМИЕРА , че много ще се е минал. И после ще му се наложи да пълни друго чекмедже. За да навакса загубите ! Горкият бай Ганьо !