Last news in Fakti

8 Януари, 2013 12:48 2 473 0

Двама остават в ареста за убийство на турски бизнесмен

  • арест-
  • убийство-
  • пловдивски апелативен съд

Пловдивският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение “ Задържане под стража", взети по отношение на Сребрин Гогов и Найден Митков. Те са обвинени в това, че на 28.12.2012 г. на главен път І – 8 в землището на гр. Садово умишлено са умъртвили Ендер Пендерли, като убийството е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл. 116 ал.1 т.11 от Наказателния кодекс.
          

Съдът намери, че правилно първоинстанционния съд е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение. Двамата са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянието, в което са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат престъпление, както и да се укрият.
      

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Факти.бг припомня, че на 28 декември 2012 година турският бизнесмен Ендер Пендерли. 37-годишният мъж бе пребит с железен прът пред ресторант “Замъка” край Садово, който самият той стопанисвал.

Пендерли е нападнат от група роми, наети от турските граждани Рамазан и Бюлент Такатчи, според в. "Марица". Двамата пристигнали в България, за да уредят финансовите си взаимоотношения с Пендерли, който им държал 26 000 долара. Официалната версия е, че дългът е от търговия с електронни цигари, а неофициалната - че става въпрос за трафик на дрога. Факт е обаче, че фамилията Пендерли повече от 10 години се наблюдава от службите. А бащата на убития Ендер - Хъкъ Пендерли, през 2003-та също беше на косъм от смъртта, след като бе набелязан от активистки на Кюрдска работническа партия (ПКК). Преди 10 години той държи друг крайпътен ресторант до Садово - “Чардака”, където, както и в “Замъка”, основният контингент клиенти са шофьори на турски тирове, постоянно и временно пребиваващи турци и кюрди, сводници и проститутки. На 8 юли Хъкъ Пендерли е подложен на кръстосан огън - в заведението пристигат две групи хора. Едните са заедно с Мехмед Калъч, на когото Хъкъ дължал пари от сделка с кола. Другите са трима кюрди от ПКК, които настоявали Пендерли ежемесечно да внася определена сума като помощ за бедстващото население в Кюрдистан. С ясното съзнание, че финансирайки ПКК и терористични операции, извършвани от нея, може да загуби статута си в България, Пендерли-старши се опитал да се измъкне от рекета. Кюрдите обаче го заплашили,  че ще дойдат с още 50 души и ще го убият. Двете групи се сбиват, Хъкъ вика полиция и всички са арестувани. Между задържаните е и Джихан Таш - вторият човек на ПКК в България. До дело не се стига, но Хъкъ успява да се спаси. Синът му Ендер обаче не е такъв късметлия.
Все още не е ясно кой е нанесъл фаталния удар,  причинил смъртта на Пендерли-младши, а делото за убийство е срещу неизвестен извършител. Полиция на мястото на побоя не е викана, сигналът за убийството е подаден от спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”, където Ендер издъхва. Докато дежурните изяснят ситуация и замесените в нея лица, бащата и синът Такатчи успяват да напуснат страната през ГКПП Капитан Андреево. По-късно полицаите арестуват 20 души, а след разпитите зад решетките остават 6. Прокуратурата поиска арест за трима от тях - Найден Митков, Сребрин  Гогов и Юсуф Ашим. Съдът остави зад решетките Гогов и Митков, а Юсуф Ашим бе освободен под гаранция от 2000 лева. Парадоксалното в случая бе, че Ашим бе нарушил друга съдебна мярка - домашен арест, наложена му от Хасковския окръжен съд за трафик на 70 кг хероин. Баща и син Такатчи са пуснати за издирване през Интерпол, но до този момент няма данни да са открити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА