Last news in Fakti

8 Януари, 2013 16:01 1 376 2

Четирима поморийци са разбивали храмове

  • четирима поморийци-
  • разбивали-
  • храмове
Четирима поморийци са разбивали храмове - 1
На снимката дар икона за директора комисар Милен Димитров

Задържани за престъпните посегателства на храмове в Бургаско са четирима поморийци на възраст между 19 и 30 години, които разбиваха кутиите за дарения, за да отнемат събраните парични суми.

Към момента е документирано взломяването на близо 14 църковни храма в Бургаска област, разположени на териториите на четири районни полицейски управления / Второ и Пето РУП – Бургас, РУП – Несебър и РУП – Поморие/. Задържаните остават в несебърския следствен арест за срок от 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Несебър, тъй като бургаска районна прокуратура отказала да продължи полицейската заповед за задържането им, издадена от Второ РУП – Бургас. Мъжете са разкрити от служители на Районно управление «Полиция» - Поморие, като са предавани поетапно на различните полицейски управления за извършване на процесуално-следствени действия. Направили са пълни самопризнания за извършените деяния и са съдействали на разследването.

Според Комисар Милен Димитров четиримата поморийци са криминално проявени за извършването на кражби, като към момента на ареста някои от тях са били в период на пробация. Установено е, че мъжете се придвижвали с лек автомобил  “Оpel Korca”, с варненска регистрация, като при кражбите освен парични суми са отнемани и метални вещи, предавани в последствие в бургаски пунктове за изкупуване на черни и цветни метали.

Извършените до момента кражби на парични средства и дребни вещи от църковните храмове в Бургаска област са следните :
- на територията на Второ РУП – Бургас :
През април 2012 г. е извършена кражба на паричната сума от 1 500 лв. от храм «Св. Атанасий» в Българово, в който е проникнато, чрез натиск с метален секач върху двата катинара, заключващи металната решетка и дървената врата. От касичка за дарения е отнета сумата от 500 лв., а от стаичка, разположена в църквата / известна като „ пангар”/, в която е проникнато, чрез натиск с отвертка в областта на бравата, е извършена кражба на сумата от 1 000 лв.
В края на месец април 2012 г. е извършена кражба на сумата от 1 200 лв. от храм «Свето Възкресение Господно», разположен в кв. «Ветрен», в който е проникнато през прозорец, след изкривяването му с метален лост „кози крак”. Изкривена е и металната решетка, а след това е счупено стъклото на прозореца.
На 29.12.2012 г. около 21.00 ч. е извършена взломна кражба от храм „Света Троица” в кв. «Банево», в който е проникнато чрез взломяване на входната врата. Открадната е сумата от около 45 лева.
На 29.12.2012 год. от храм «Св. Иван Рилски» в с. Изворище през незаключената врата е извършена кражба на сумата от около 20 лв. и меден съд, който е предаден за вторични суровини в пункт за изкупуване на черни и цветни метали «Феникс», разположен на бургаската улица «Одрин» до ж.п. линиите, за сумата от 45 лв.

На територията на РУП – Несебър за периода от месеците ноември и декември 2012 год. са извършени три кражби от храмовете в Свети влас, Тънково и Оризаре, като са отнети парични суми от касичките за дарения в църквите. В сградите е прониквано, чрез взломяване на входните врати или през малки прозорчета.

На територията на РУП - Поморие в края на 2012 година бяха извършени следните прониквания и кражби от църкви :
На 28/29.10.2012 г. от храм “Св. Възнесение Господне” в гр. Ахелой, чрез взломяване на входната врата е извършена кражба на две дървени каси за дарения с намиращи се в тях суми от около 30 – 40 лв.
На 16/17.12.2012 г. от храм “Покров Св. Богородица” в с. Александрово, общ. Поморие след изваждане на външна метална решетка от пантите и натиск на втора входна врата от ПВЦ дограма в областта на заключващия механизъм с отверка е проникнато и е извършена кражба от касичка за дарения на сумата от 30 лв. и меден съд за свето кръщене / купел/ с тегло около 10 кг.
 На 16/17.12.2012 г. от храм “Св. Параскева” в с. Каменар, общ. Поморие след демонтаж на стъклопакет на ПВЦ дограма на прозорец е проникнато и извършена кражба на сумата от 60 лв., медно бакърче с диаметър около 25 см.
За времето от 18.12.12 г. до 22.12.2012 г. от църква “Св.Св. Константин и Елена” - с. Лъка, общ. Поморие след взломяване на входна врата с отверка е проникнато и е извършена кражба на алуминиево сандъче с дарения от 5 - 6 лв., дарени чорапи и 6 бутилки с олио.
За времето от 16.12.12 г. до 22.12.12 г. от храм “Св. Троица” - с. Бата, общ. Поморие, след счупване на външен прозорец на височина около 2 м. и последващо отваряне, чрез просягане на прозорец е проникнато и извършена кражба от каса за дарения на сумата от 10 лв.
На 25/26.12.2012 г. от храм “Възнесение Господне” - с. Медово, общ. Поморие са нанесени щети - счупен с отверка катинар на входна врата и счупени дръжки на същата без установени липси.
На 25/26.12.2012 г. от храм “Св. Димитрий Солунски” в гр. Каблешково, община Поморие след изкъртване на метална решетка и последващо счупване на прозорец е проникнато и извършена кражба на сумата от 8 лв.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че лицата са прониквали и в :
храм “Св. Възнесение Господне” в гр. Ахелой / на 08/09.01.2012 г./, чрез взломяване на входната врата, като е извършена кражба от две дървени каси за дарения на сумата от около 550 лв.
Кражба от църква в с. Рудник, общ. Бургас
Кражба от църкви в с. Ветрен, общ. Бургас
Кражба от църква в с. Брястовец, общ. Бургас
Кражба от църква в с. Тънково, общ. Несебър на сумата от около 1 000 лв.
Кражба от бунгало на три мобилни телефони и на парична сума от кафе-автомат, разположени в Свети Влас
Опит за проникване в църквата в с. Гълъбец, който не е довършен, поради задействана локална алармена инсталация.
Опит за проникване в храм “Св. Димитрий Солунски” в гр. Каблешково общ. Поморие.
Последните два случая не са заявени в полицията, а стават известни след задържането на четиримата мъже.

Икона на “Света Богородица и Младенеца” в сребърен обков получи директорът на ОДМВР – Бургас Комисар Милен Димитров в знак на благодарност към бургаската полиция по повод неутрализирането на престъпна група, взломявала бургаски православни храмове в последните седмици.

Иконата бе връчена от отец Захарий Дечев – председател на църковното настоятелство при храм «Св. Атанасий» в Българово и кмета на града – Йордан Йорданов, тъй като първия атакуван в областта храм бе точно в Българово.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 непреклонен

    0 0 Отговор
    тези 4етиримата са слуги на сатаната.към тях трябва да се приложи закона на хан крум-да им се отсе4е по една ръка
  • 2 Иван Белев

    0 0 Отговор
    да крадеш от църква си е кофти работа. Бог ще ги накаже ако не го стори съда...