Last news in Fakti

13 Декември, 2021 09:12 1 977 15

Мъж от Горна Оряховица даде 20 хиляди лева на „ало” измамници

  • ало измама-
  • горна оряховица-
  • 20 000 лева

Куриерът, взел парите, се опитал да избяга, поръчителите го издали

Мъж от Горна Оряховица даде 20 хиляди лева на „ало” измамници - 1
Снимка: БГНЕС

След двегодишно затишие - отново крупна телефонна измама по стара схема - даване на пари за операция на пострадал близък в Горна Оряховица. Случаят е от 8 декември. 82-годишен мъж предава 20 000 лева на непознат, който преди ден беше заловен. Куриерът се опитва да избяга с парите, но самите измамници, изработили престъплението, го издават, съобщава Нова ТВ.

За това деяние беше задържан мъж на 37 години с двойно гражданство – българско и турско. Възрастният човек е бил заблуден по телефона, че дъщеря му, живееща в САЩ, е със счупен крак и е необходимо да ѝ бъде заплатена операцията. С него първо говорил мним доктор.

„Моята дъщеря си счупила крака на три места. Трябва да се сложат шест гвоздея. Златни! На крака”, обясни Стефанов.

После на Стефан се обадила и жена, която се представила за дъщеря му. „И взе да плаче по телефона. Също като нейния глас. Плаче и каза: „Татко, трябва да ми пратиш парите”, разказа възрастният мъж.

След което телефона взел „докторът”, който бил настоятелен. „Каза, че парите трябва да се пратят веднага. Търсих аз и намерих 20 000 лева”, поясни още измаменият.

Схемата е класическа. Измамниците имали готов куриер на позиция, намерен по обяви в интернет. Той ясно е съзнавал какво прави, но не е познавал поръчителите. След като възрастният мъж бил убеден, че трябва да даде спестяванията си, се появило и мулето.

„След като му дадох сумата, той тръгна да бяга. Казах на жена ми: „Тези ни измамиха. Заминаха”, допълни Стефан.

Възрастните решават да проверят как е дъщеря им - тогава разбират, че са измамени. Полицията в цялата страна е вдигната на крак. Започва издирване на куриера, взел 20 000 лева. И тук помагат… измамниците – мнимият доктор и актрисата, изиграла ролята на дъщерята по телефона. Оказало се, че куриерът измамил и своите поръчители и те го издават, свързвайки се с 82-годишния Стефан.

Поръчителите, издали своя куриер, останали непроследими, тъй като използвали интернет приложения, за да звънят на стационарния телефон. Куриерът обаче е заловен благодарение на горнооряховски криминалисти, специализирали се през годините в телефонни измами. В мулето била и цялата сума. Районната прокуратура във Велико Търново го задържа за 72 часа и му повдигна обвинение. Предстои да бъде поискан постоянен арест за 37-годишния мъж.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dddd

    23 14 Отговор
    И тези ще ми се оплакват,че пенсията им не стигала еб..и парите дето имат и ги разхвърлят като чувал с картофи на..ти мафията
  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    20 3 Отговор
    Направо ми идва и аз да завъртя един телефон! Хора, ясно е , че тия хиени са подготвени и удрят в слаби места , обаче питайте , проверявайте , информирайте полиция като ще давате такива суми! И най важното , не вдигайте на непознати номера! Ако е важно и каквото и да е , има СМС ! Който звъни от непознат номер и му е важно да се свърже , ще се представи с едно съобщение !
  • 3 Ивайло

    32 0 Отговор
    Хора, не бъдете първосигнални!!! Тези схеми се въртят у нас от близо 30 години и това се дава по новините през ден!!! Затворете телефона и звъннете на близките си, за да ги питате как са и всичко ли е наред!!! Не си давайте трудно изкараните и спестени пари на непознат, обадил ви се по телефона от скрит номер!!! А за такива мошеници, които се гаврят с възрастните хора и злоупотребяват с чувствата им, единственото смислено наказание е куршум в главата, това заслужават!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    ще хванат и ИСТИНСКИТЕ поръчители а в ИНТЕРНЕТ не сме анонимнш анонимни
    ХОРА не бъдете наивни пазете се
  • 6 гост

    11 3 Отговор
    Имал-дал.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Да се Благодари дядото,че в Горна имат Супер Криминалист ЛОнгинов !Там с него и екипа му е трудно да има престъпност неразкрита!
  • 8 5786

    4 3 Отговор
    Имал бол пари платил
  • 9 Тома

    6 4 Отговор
    Ало имамника бил с каскет и гола глава казал дядото
  • 10 Българка

    11 3 Отговор
    Е това е българската нация, тъпа, неграмотна без грам мозък в главата си, но иначе много сведуща във ваксините!

    Коментиран от #13

  • 11 Навалний

    3 0 Отговор
    Браво на ченгетата свършили са хубава работа благодарение на друг естествено!
  • 12 боко

    4 1 Отговор
    Сега ще видим ли каскета в действие или ще се оплаква пак от полицаите,затвор за ГЕШЕВ
  • 13 Чети бе

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Измаменият е турчин.
  • 14 Жорж

    0 1 Отговор
    Мене като ме измамаиха майсторите на покриви полиция и прокуратура не направиха нищо освен да напишат, че нямало престъоление те си искали аз съм давал!
  • 15 небрежнев

    1 0 Отговор
    Добре че измамниците сами се издават, иначе нашата полиция ни пази ама друг път.