Last news in Fakti

10 Март, 2022 15:00 2 231 8

30-годишна отива на съд заради смъртта на велосипедист

  • разлог-
  • баня-
  • птп-
  • велосипедист

Пътнотранспортното произшествие е било предотвратимо, твърдят от прокуратурата

30-годишна отива на съд заради смъртта на велосипедист - 1
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу А.В., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея при условията на непредпазливост престъпление.

30-годишната А.В. е правоспособен шофьор.

На 21.10.2020 г. обвиняемата А.В. пътувала с близките си от Разлог към с. Баня с лек автомобил. Преминавайки по ул. „Христо Ботев“, жената шофирала със скорост от около 40 км/ч. Пред превозното ѝ средство, по банкета от дясната страна в района на мебелна фабрика, се движел 71-годишният велосипедист Г.К. Без да подаде сигнал с изпъната лява ръка и да се увери в безопасността на маневрата, мъжът пресякъл дясната ограничителна линия. Навлязъл косо в лентата за движение с намерение да се отклони към прохода на паркинга и да премине към портала на фабриката.

Обвиняемата могла технически да продължи управлението на автомобила направо и плътно вдясно, без да се пресекат траекториите на движение на двете превозни средства. Пътната обстановка не била възприета от нея адекватно, като без да намали скоростта тя предприела маневра вляво. В опита си да заобиколи отляво колоездача, А.В. навлязла с автомобила си частично и в насрещната пътна лента за движение. Последвал удар между лекия автомобил и велосипеда, вследствие на който Г.К. получил тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта му.

Пътнотранспортното произшествие е било предотвратимо, чрез спиране от страна на водача на лекия автомобил – обвиняемата А.В., при своевременно реагиране на създалата се пътна обстановка. Налице е и съпричиняване от страна на пострадалия велосипедист, който нарушил правилата на Закона за движението на пътищата.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новинар

    3 2 Отговор
    Сводката на Пътна полиция можем и сами да си е прочетем. Можеше поне едно гръмко заглавие да сложите :-)
  • 2 антидържавата

    28 2 Отговор
    Като велосипедист го казвам. Има правила и те следва да се спазват от всички. Дали е носил каска - едва ли? Дали е бил с жилетка - едва ли? Дали е подал сигнал - НЕ...
    Нека съдът да отчете и това, че колегата с велосипеда не е спазил правилника!

    Коментиран от #3

  • 3 1122

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "антидържавата":

    Жилетката не е задължителна в населено място по закон, каската също. Дали е подал сигнал е недоказуемо. Движил се е плътно в дясбо, както е по закон. Завил е наляво и е блъснат. Кой е виновен?

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Студопор

    24 1 Отговор
    То тя теоретично може и да е могла да спре, ама реално в подобни моменти го има и елемента на изненада или паника. Всички сме хора. Не мисля, че това момиче трябва да лежи в затвора, при условие, че пуснаха Местан или друсания, дето караше като бесен из Пазарджик и уби човек на пешеходната пътека. А с полицая, дето блъсна дете на пешеходната, защото бързал - защо не кажат него как го наказаха? И той е можел да спре, ако беше карал с 40, вместо с 60...
    Защо Темида има двойни стандарти? Защо правосъдието е купено?
  • 5 Лоша работа

    20 0 Отговор
    При рязко сечене на колоездач внезапно пред автомобил, обикновенно спонтанната реакция е точно такава...да се бяга в ляво за да не го удариш, но обикновено даже и при 40км, времето за реакция не стига, когато той е под носа ти. Няма автомобил, който да има 5 метра спирачен път при 40км/ч! С тая скорост. ти трябват около 20 метра за да спреш и ако се забавиш 0,5сек. па хептен си минал през него! Все едно е паднал от втория етаж на блока. Дано не ви се случва...ама и опит да имаш не помага, когато което и да е ха-хо се превърне в разсеяно камикадзе.
  • 6 Иван

    9 4 Отговор
    Велосипедните алеи са едно от най-големите престъпления спрямо българското население. Велосипедистите удрят хора, травмират ги и бягат от местопрестъплението. А самите велосипедисти често биват удряни и дори убивани от коли, камиони и други подобни. Защо в София пешеходните пътеки се превърнаха във велосипедни? Не е ли по-здравословно да пропагандираме ходенето пеша? Велосипедистите отказаха хората да вървят пеша. Страхуват се, да не ги блъсне някой. В София всеки познава поне един човек, който е бил блъснат от велосипедист. Спрете това безумие. Забранете ги тези велосипедисти. Ходете пеша. И без това всички ходят в момента с маратонки, които са удобни за дълги преходи.
  • 7 Жан Клод ( с двата ножа)

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "1122":

    Как недоказуемо?
    Свидетели които искат да помогнат на приятели колкото щеш...
  • 8 отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1122":

    Я кажи как се завива на ляво от велосипедна алея?