Last news in Fakti

23 Март, 2022 12:05 2 401 8

Осъдиха добричка прокурорка за лъжесвидетелстване

  • румяна желева-
  • лъжесвидетелстване-
  • прокурорка-
  • добрич

Тя на три пъти дала лъжливи показания пред разследващите и съдебните органи в Добрич, Варна и Разград

Осъдиха добричка прокурорка за лъжесвидетелстване  - 1
Снимка: shutterstock

Върховният касационен съд окончателно осъди добричката прокурорка Румяна Желева за лъжесвидетелстване в полза на съпруга си, за да избегне наказание. Така ВКС потвърди присъдата от 6 месеца пробация, произнесена преди това от Апелативния специализиран наказателен съд.

В началото на октомври 2018 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Желева за извършване на две престъпления. Първото бе за това, че на 30 юни 2012 г. в качеството си на длъжностно лице е използвала служебното си положение (представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ "Полиция" - Добрич), за да преустанови започнала проверка срещу съпруга ѝ, спрян от полицаите да кара микробуса си пил и без документи.

Желева бе обвинена и за лъжесвидетелстване – за това, че в хода на образуваното досъдебно производство по случая по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството) тя на три пъти дала лъжливи показания пред разследващите и съдебните органи в Добрич, Варна и Разград.

По първото обвинение Специализираният наказателен съд оправда Румяна Желева и ѝ наложи наказание единствено за лъжесвидетелстване.

Историята е от 2012 г., когато съпругът на Желева отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона на мястото пристигнала съпругата му, представила се и настояла да няма последствия за мъжа ѝ. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, ударил го с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.

Съпругът бе осъден условно за хулиганство, закана за убийство и нанасяне на лека телесна повреда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокарикатура

    28 0 Отговор
    Мда, условните присъди са много тежки наказания, а поне не са ли я изритали от държавната хранилка?
  • 2 6 месеца?

    27 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади! Да е жива и здрава госпожата, бог да ме пази да не попадна на такъв прокурор като нея! Ако се разтършувате за имуществото и няма начин да не излезе нещо!
  • 3 ФЕН

    7 1 Отговор
    Румяна Желева не е ли една от 2-КАКИ ? Питам съвпадение на имена или чистка....да ме извиняват г-жите ако са с еднакви имена!
  • 4 Служител на МВР

    7 0 Отговор
    Една долна маймуна и нищио друго. Действията на полицаите трябвало да са по-твърди спрямо такива маймуни
  • 5 Бря бря бря

    7 0 Отговор
    На много са ги осъдили, че чак след 10 години.А оня бабаит мъжа й, дето ударил полицай....еех.,.що не беше в една друга държава, дето още преди да е посегнал щеше да стане с няколко грама малко по-тежки.

    Коментиран от #8

  • 6 Европа

    0 1 Отговор
    Тази новина истина ли е.... Или прах в очите....
  • 7 Възможно ли е?

    2 0 Отговор
    Това в България да осъдиш мафията. Не вярвам то го пише ама аз пак невярвам
  • 8 Ник.а

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бря бря бря":

    В Англия поотупах един полицай в тъмното пред колата си, задържаха ме за една вечер, после на делото съдията се чудеше защо са ме докарали да ме съди и ме прати вкъщи ;)