19 Май, 2022 11:46 1 299 6

Задържаха парчета защитени корали на Летище София

  • корали-
  • летище софия-
  • cites

По случая е образувано досъдебно производство

Задържаха парчета защитени корали на Летище София - 1
Снимки: АМ

Парчета от корали задържаха митнически служители от ТД Митница София на Летище София.

На 6.05.2022 г. митническите инспектори извършват проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София. Пътничката преминала през „зелен коридор“ и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа. При сканирането на куфара ѝ са установени предмети с необичайна форма и плътност. При последвала физическа проверка митническите служители намират в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали.

По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „Митници“ напомня, че когато посещават непознати дестинации туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата или са закупени от местни пазари и магазини, тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    7 1 Отговор
    Браво фанАхте най-голуемите бандюги.
  • 2 Грульо

    5 0 Отговор
    " тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна."

    Ама тез вкаменелости от снимката живи ли са, бе? :D
  • 3 Екзекуции в Европа

    2 1 Отговор
    В България се изт. езават хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
  • 4 Нашата

    2 1 Отговор
    Митница е най стриктната и не корумпирана.
  • 5 7.62

    4 0 Отговор
    Къде е златната колекция на бошкоф ? Кой я конфаскува да отговори !
  • 6 Престъпник

    1 0 Отговор
    “Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES)” моляяяя хаххаа не се ли има предвид, ако са живи и ги изнасяш с цел да ги развъждаш и продаваш , аз си взех от Сейшелските острови същите корали и си стоят вкъщи за декорация, елате и мен да арестуване тъпанари 😂😂