Last news in Fakti

27 Юни, 2013 15:08 1 798 0

Карлос Чакала изгуби делото по обжалване на доживотната си присъда

  • франция-
  • атентати-
  • терорист-
  • карлос чакала-
  • дело
Карлос Чакала изгуби делото по обжалване на доживотната си присъда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористът, известен като Карлос Чакала, загуби делото по обжалване на доживотната си присъда за извършените от него терористични атаки във Франция през 80-те години на миналия век, съобщава Би Би Си.

Чакала, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, винаги е отричал да е имал каквото и да е участие в бомбените атентати, отнели живота на 11 души.

63-годишният мъж има и още една доживотна присъда за тройно убийство, извършено през 1975г. Той беше заловен в Судан през 1994г.

По това време той вече си беше спечелил славата на войнствен марксист, организиращ бомбени атентати, поръчкови убийства и отвличания.

В своя реч пред апелативния съд, Рамирес заяви, че доказателствата срещу него са били фалшифицирани и обвини френските следователи, че са агенти на американското посолство.

След като стана ясно какво е съдебното решение, адвокатката на подсъдимия- Изабел Кутан-Пейре заяви, че нейният клиент ще обжалва отново.

В самото начало на процеса, Чакала се отказа от своите адвокати, като поиска съдът да му осигури служебна защита.

По време на процеса срещу него през 2011г., Карлос Чакала описва себе си като професионален революционер. Той прочете и реч, възхваляваща паметта на покойния либийски лидер Муамар Кадафи, за който се знае, че е финансирал антизападни атаки.

Тогава терориста отговаряше за поредица от атентати, разтърсили Франция в периода между 1982-1983г. В себе си те включват:

- Взривена кола бомба по пътя на влак пътуващ от Тулуза до Париж, убила 5-ма души и ранила още 28.

-Взривена кола бомба пред редакцията на анти-сирийски вестник в Париж, убила 1 и ранила 60 човека.

-Заложена бомба във влак пътуващ между Марсилия и Париж, убила 3-ми и ранила 13, както и взрив в марсилска гара, убила още 2-ма души.

Чакала е роден в богато семейство във Венецуела. Той учи в Москва преди да постъпи в Народния фронт за освобождение на Палестина. Приема исляма през 1975 г.

Рамирес получава прякора си след като във вещите му беше открит екземпляр от романа на Фредерик Форсайт- „Денят на чакала“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА