8 Февруари, 2023 10:53 2 455 9

Измама с фалшив мейл към високопоставени служители в полицията в Бургаско

  • ицмама-
  • фалшив мейл

Предлага се опция за извънсъдебно споразумение със заплащане на сума в размер на 2705 евро

Измама с фалшив мейл към високопоставени служители в полицията в Бургаско - 1

Нов опит за измама чрез мейл на електронната поща притесни високопоставени служители в Бургаско, предава NOVA.

Схемата е под формата на писмо, изпратено уж от заместник директора на СДВР, чрез което го информират, че срещу тях е започнало разследване заради кореспонденция и разпространение на забранено съдържание с непълнолетни.

Предлага се опция за извънсъдебно споразумение със заплащане на сума в размер на 2705 евро. Според Георги Балев, експерт по киберсигурност, първото, което се набива на очи е, че имейлът не е адресиран до никого.

"Това значи, че е направен като темплейт и целта му е да бъде разпратен на колкото може повече хора като фишинг мейли. В случая е пратен до хора на по-високи позиции, които имат по-големи финанси и могат да се изискат, както пари, така и креденшълите им.

Трудно е да се установи изпращачът, тъй като е лесно да се направи имейл сървър и да се изпратят мейли, където искате. Много от тези киберпрестъпници работят извън България. Чрез технически хора може да се разбере дали имейлът е от показания изпращач или е скрит зад чуждо име", обясни той.

По думите му вероятно темплейтът е взет от имейл в чужбина. "Във всички измами има начин на спешност. Това кара жертвата да се страхува и да няма време да помисли, да се притесни и да предприеме действия.

В самия файл има и грешки, които не се очакват в официален документ, а името на човека е изписано на латиница, което също е непривично за такъв файл", посочи експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    5 0 Отговор
    Креденшъли...
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    4 0 Отговор
    малий, квито са простии тия там няма начин да не са се вързали
  • 3 Интересно

    4 0 Отговор
    Защо точно на тях пращат, няма грешка!
  • 4 Не разбирам

    3 0 Отговор
    Уж няма адрес, а мейла е до високопоставени служители!
    Които явно има възможности да се « споразумяват»
    И...... защо ще са притеснени, ако не са набъркали в бизнес с непълнолетни!
  • 5 А, така

    4 0 Отговор
    Е защо така са се притеснили служителите на МВР Бургас? Нали не са направили нещо незаконно....
  • 6 куку

    1 0 Отговор
    Преди две години имах такъв мейл и платих 500€, миналата година платих 800€, а сега пак ми искат 2000€, какво да правя бе хора, омръзна ми даплащам! А аз не гледам детско порно.

    Коментиран от #7

  • 7 РуКу

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "куку":

    Ми спри да плащаш просто
  • 8 Додо

    0 0 Отговор
    Креденшъли, технически хора...Този трябва да е рядък тъпyнгеp!
  • 9 Гражданин

    0 0 Отговор
    Ко, каза, ко. Няма да забравя, как един полицай, отиваш в мвр Бургас за работа, реши и отиде, но като не им бутна и, даваш и получаваш, но защо трябва да даваме в телк и къде ли не на висшестоящи, дай ги с ръцете и ги търси с краката. Много са случаите и при психотест, чуха разговор между 2 младежи, 2009, дал 4000 и за офицер му поискали в симеоново още, отказал и приет в Пловдив. Ето, затова дбес има катаклизми по света, от вашата алчност. Карай честно, не изнудвай народа си