Last news in Fakti

13 Септември, 2013 14:04 3 466 0

Затворник заплаши надзирател и семейството му

  • затворник-
  • заплаши-
  • надзирател-
  • семейството му

Записите от камерите изчезват и не са предоставени на прокуратурата

Затворник заплаши с убийство бургаски надзирател и семейството му, но прокуратурата няма да повдигне обвинение, съобщи "Грамофона". Нещо повече, оказва се, че постановлението срещу лишения от свобода е прекратено заради липса на доказателства. Всъщност доказателства е имало, те са били поискани, но не са предоставени от тогавашната затворническа администрация, а по-късно се оказало, че са унищожени.

На 4-ти януари миналата година група затворници излизат на т.нар. престой на открито. Единият от тях обаче не изпълнява разпореждането на надзирателя и се отделя от групата. Надзирателят вика подкрепление от свои колеги и те конвоират 28- годишния Р.Т. По време на конвоя затворникът се е държал грубо и точно тогава заплашил униформения с думите: "Ще те подпаля теб и цялото ви семейство. Този път няма да ви се размине. Вече съм ти го обещал." 

Заради инцидента е предизвикана вътрешна проверка. Още тогава проверяващият инспектор е поискал записите от охранителните камери, защото се оказало, че всички затворници, станали свидетели на инцидента имат проблеми със слуха. Всички са видели, че нещо нередно се случва, че Р.Т. се е държал агресивно, но никой нищо не е чул. Записите от камерите обаче не са предоставени. 30 дни по-късно те вече не съществуват, защото върху тях има нови записи.

Конкретна причина да не предостави записите, затворническата администрация не дава. Районната прокуратура прекратява постановлението срещу Р.П. в края на август. Причината, няма преки доказателства и реално нещата опират до думата на затворника срещу тази на надзирателя. Прокурорите са убедени, че има инцидент и неизпълнение на разпореждане на надзирателите.

За заканите за убийство обаче са необходими записите от камерите. В мотивите си районният прокурор казва: " Единственото безспорно и обективно доказателство би бил записът от видеокамерите на Затвора Бургас. Няма логично обяснение, защо те не са били предоставени, нито защо не са били запазени с оглед на данните за извършено престъпление.

Остава съмнение, че това може да е било извършено с цел прикриване на действия на лица от затворническата администрация. Това съмнение обаче е в полза на обвиняемия Р.Т." Колеги на заплашвания надзирател твърдят, че заканите на затворника са сериозни и колегата им има основание да е притеснен за семейството си.

По време на този инцидент началник на бургаския затвор е бил Деян Костов. По-късно той беше уволнен след шумен скандал и дори беше разследван за престъпление по служба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА