Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 18:09 2 991 1

Майки на задържани щели да се палят

  • майки-
  • задържани-
  • щели-
  • палят

Цацаров: Прокуратурата си е свършила работата

На 1 октомври 2013 г., във Върховна касационна прокуратура, по електронна поща, е получено съобщение от Петко Асенов - председател на „Национален център за развитие на ромите в България“ със следното съдържание: „Жени ще се самозапалят на 04 октомври в 10.00 часа пред Висшия съдебен съвет“, съобщиха от прокуратурата.

Осъществен е контакт с подателя, който е потвърдил информацията, изложена в съобщението. Той е заявил, че протестният акт ще бъде извършен от майки на лица, спрямо които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по досъдебно производство, наблюдавано от Военноокръжна прокуратура (ВОП) - София.

На 2 октомври 2013 г., от 11.00 часа, след съгласуване със Столична община, е започнал протест под надслов „Срещу забавяне на лечение“ пред сградата на ВОП София.

Във връзка с това главният прокурор на Р България Сотир Цацаров  е разпоредил незабавна проверка на досъдебното производство, наблюдавано от ВОП София. При проверката не са установени допуснати нарушения от наблюдаващия прокурор от ВОП София. Действията му са извършени при стриктно спазване на закона.

Провереното досъдебно производство е образувано от ВОП София на 05 май 2012 г. срещу осем лица – ръководител и членове на организирана престъпна група (ОПГ), действаща на територията на София и  Перник, извършила  грабежи в особено големи размери на златни и сребърни накити, и пари от златарски ателиета, на обща стойност 249 500 лв. Групата е задържана непосредствено след извършване на втория грабеж.

В хода на разследването е установено, че групата е образувана  през януари 2012 г. и е действала  до 05 май 2012г.

На 24 февруари 2012 г., около 13.00 часа, в Перник , в златарско ателие  „Алтея“  групата е извършила  въоръжен грабеж в особено големи размери.  Извършителите са били маскирани и са насочили пистолети към служителите и посетителите в ателието. Заплашили ги с убийство, принудили ги да легнат на земята с вдигнати ръце и насочили пистолет в слепоочието на един от служителите. Посетител бил ударен по главата. Отнети са  2 950 грама златни накити, на стойност 224 500 лева.

На 05 май 2012г., около 18.30 часа, в  София, в заложна къща „Класик груп“ групата е извършила  втори грабеж, като отново били маскирани и въоръжени с автомат „Калашников“, пушка-помпа и пистолети. Служителите и  клиентите в заложната къща също били заплашени с убийство и принудени да легнат на земята и да не мърдат, ритали един от клиентите. Служител на заложната къща,под заплахата от насочен срещу него автомат, отворил сейфа, от където били отнети златни и сребърни накити, на обща стойност 23 65,88 лв. и пари – общо 1300 лв.

Преди извършването на въоръжения грабеж , част от участниците в групата е отнела чуждо моторно превозно средство (МПС) – за да го ползва за придвижване, а след извършване на деянието са опожарили отнетия автомобил. По време на грабежа полицейски служител от 01 РУП-СДВР и ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня са осъществили визуален контрол на района на заложната къща и на полицейските честоти.  При отдалечаване от заложната къща, пред ползвания от извършителите отнет  автомобил, се е движил друг, управляван от полицейския служител, за да се легитимира със служебна карта, в случай на спиране от органи на МВР.

Привлечени като обвиняеми са:  Върбан Борисов, Иван Иванов - ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня, Илиян Митов - полицейски служител от 01 РУП СДВР, Ангел Русев, Денислав Митков, Димчо Димчев, Иван Митов и Христо Мирчев.

На всички обвиняеми е повдигнато обвинение по чл. 321 Наказателния кодекс, като Борисов е ръководител на Организирана престъпна група, а останалите са членове на престъпната група. Всички обвиняеми са  привлечени и  за престъпление по чл. 199 Наказателния кодекс вр. с чл. 26 ВК  - за два въоръжени  грабежа в особено големи размери, извършени от лица които действат в изпълнение на решение на Организирана престъпна група на златни и сребърни накити и пари на обща стойност 249 500 лв. Повдигнато им е обвинение и за престъпление по чл. 339 Наказателния кодекс за придобиване и  държане на пушка помпа, автомат „Калашников“, 2 бр. пистолети със заличени номера и общо 142 броя боеприпаси за тези оръжия.

На Борисов, Иван Митов и Мирчев е повдигнато обвинение и за престъпление по чл. 346 ал.6 вр. ал.5, вр. ал.2 т.3  Наказателния кодекс –  за противозаконно отнемане на превозни средства с намерение да се ползва, извършено от лица, които действат в изпълнение на решение на ОПГ.

На Борисов и Иванов е повдигнато обвинение и за престъпление по чл. 216 ал.5  вр. с чл. 26 от НК- за противозаконно унищожаване на чужди движими вещи – два леки автомобила.

Обвиняемите Русев и Иван Митов са с мярка за неотклонение „Домашен арест“, Илиан Митов е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2500 лв., а останалите обвиняеми са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Борисов, Русев, Митков, Димчев, Мирчев и  Иван Митов са осъждани многократно за тежки умишлени престъпления – кражби и грабежи.

От образуването на досъдебното производство до настоящия момент / една година и четири месеца/ са подадени общо 52  молби от обвиняемите лица за изменение на мерките им за неотклонение. Поради задължението на прокурора в тези случаи  да внесе незабавно делото в съда, досъдебното производство е било на разположение на прокурора – 99 календарни дни през 2012г. и 72 календарни дни през 2013г. Въпреки това досъдебното производство към момента е приключило. Събраните доказателства представляват 33 тома, веществените доказателства са окомплектовани  в 80 кашона, използвани са специални  разузнавателни средства.

Заради влошено здравословно състояние, обвиняемите са били превеждани от прокурора за лечение в медицински заведения. Борисов, който е с установено онкологично заболяване,  е претърпял две оперативни намеси, а на 03.10.2013 г.  му предстои трета.  Той  е лекуван в болницата при  затвора София  /СБЛЛС/, както и във външни лечебни заведения - ВМА София, в V -та градска болница - гр.София , ИСУЛ и МВР Болница. За здравословното състояние на Борисов, в хода на разследването, са назначени три съдебно-медицински експертизи. Заключенията на всички тях са с еднопосочно заключение, че здравословното му състояние позволява прилагане на мярката за неотклонение „Задържане под стража“.  От заключението на последната съдебно-медицинската експертиза, изготвена на 25.09.2013 г. е установено, че здравословното състояние на Борисов е добро и лечението му може да се проведе успешно при тази мярка за неотклонение.

Изготвен е обвинителен акт, който ще бъде внесен до дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    ....Приветствам решението на родилите бандитите
    и да го направят ЧАС ПО-СКОРО!
    Като не забравят да доведат и цялата МАЙМ..СКА ШАЙКА
    около тях-големи,средни,малки,родени и неродени още.....
    И да направят един наистина ГОЛЯМ И ХУБАВ ОГЪН......