Last news in Fakti

2 Юли, 2023 17:51 1 943 10

Година след трагедията на бул. „Черни връх“: Ще съдят Семерджиев и за швейцарската му книжка

  • семерджиев-
  • съд-
  • катастрофа-
  • швейцарска книжка

Охранителни камери показват и как Семерджиев се прибира в дома си. Това се случва 46 минути след катастрофата

Година след трагедията на бул. „Черни връх“: Ще съдят Семерджиев и за швейцарската му книжка - 1
Снимка: БГНЕС

Преди една година две момичета на 21 и 26 години бяха пометени от мощен джип на булевард „Черни връх“ в София. Шофьорът – Георги Семерджиев, избяга. С фалшива книжка, след употреба на наркотици и с помощта на полицията, припомня бТВ.

Катастрофата за пореден предизвика гнева на обществото. Вече има и присъда. Георги Семерджиев беше осъден на 20 години затвор на първа инстанция. Промени ли се нещо една година след жестоката катастрофа.

5 юли 2022 година. Мощен джип помита двете млади момичета, докато вървят по тротоара. И двете загиват.
На кадри, които само bTV ви показа, се виждаше, че на шофьора – Георги Семерджиев, са му нужни точно 17 секунди, за да излезе от автомобила и да побегне. Охранителните камери в района са запечатали пътя му. На част от записите се вижда само силует, а на други – че бягащият мъж е без дясна маратонка.

„За съжаление точно слизането го няма. Но всичко от слизането от колата до дома всичко е установено. Безспорно е установено, че по неговите дрехи има кръв от жертвите“, казва тогава Ясен Тодоров, зам.-директор на НсЛС.

Охранителни камери показват и как Семерджиев се прибира в дома си. Това се случва 46 минути след катастрофата. На кадрите, с които само bTV разполага, се вижда как жена с тъмна коса носи метална стълба, поставя е под терасата на бившия футболист и се отдалечава. След това той се качва по стълбата, прибира се в дома си, а жената я прибира.

12 часа по-късно униформените задържат Георги Семерджиев в дома му. „Обвиняемият Семерджиев е шофирал в трагичната нощ с фаталните 166 км в час“, каза тогава Сийка Милева.

Следват разкрития. Според ръководството на МВР през годините бившият футболист е получавал протекция от над 40 полицаи. „Някои от тези действия са покрити с давност, която не позволява дисциплинарното производство да бъде проведено, но по отношение на тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР“, обясни тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Според разследващите в нощта на катастрофата жената със стълбата е била полицайка - Симона Радева. „Впоследствие след нейния разпит се установи, че с още две лица с една стълба са му помогнали той да се качи на балкона. На следващия ден, аз живея в района, сутринта отидох със собственото си куче и намерихме стълбата. Направихме допълнителен оглед иззехме стълбата“, каза Ясен Тодоров, зам-директор на НсЛС.

Това носи на Радева дисциплинарно уволнение. На Семерджиев са повдигнати пет обвинения. Сред тях – шофиране с фалшива шофьорска книжка и причиняване на смърт по непредпазливост във фаталната вечер на 5 юли.

„Моят син не е убиец. Такова нещо не би направил умишлен. Да, две момичета ги няма, за съжаление, много ни е мъчно и на нас. Просто съжаляваме“, каза Мариана, майка на Георги Семерджиев.

19 декември 2022 г. – пет месеца след трагедията делото започва по същество. С разпити на свидетели. Сред хората, които се изправят пред съда, е полицайката Симона Радева. И военният прокурор Адалберт Кръстев, озовал се на булевард „Черни връх“ минути след катастрофата.

Пред съда Семерджиев смени версията си няколко пъти. На едно от първите заседания каза, че е бил отвлечен.
„Няма за какво да се укривам, не виждам причина. Всичко ми е легално, имам си бизнес, имам си всичко, просто бях отвлечен, това сигурно не го знаете, но това е истината“, казва тогава Семерджиев. По-късно обясненията му вече са други. А именно – че във фаталната вечер той е бил в колата, с нея се е провеждал тест драйв, но зад волана е бил друг.

„Ние не спорим, че е нашето ДНК, автомобилът в този час не сме го управлявали ние. На мен буквално ми казва, че има липса на спомен. От момента на удара до полицаите влизат в тях – няма спомен. Това са едни 15 часа“, казва Мирослав Христов, адвокат на Семерджиев.

По делото са направени редица експертизи, десетки вещи лица са изслушани пред Софийския градски съд. Резултатите от две от експертизите обаче, се разминават. Едната показва наличие на наркотици в кръвта на шофьора, а другата – не.

21 април 2023 г. Девет месеца след трагедията идва и присъдата на Софийския градски съд. „Налага на подсъдимия Семерджие на основание член 23, ал. 1 от НК, общо лишаване от свобода за срок от 16 години , което на основание чл 24 от нк се увеличава до 20 години лишаване от свобода , търпимо при първоначален строг режим“, обявява Стефан Милев, председател на съдебния състав, СГС.

Така Семерджиев е признат за виновен по всичките пет обвинения като получава едно общо наказание от 20 години затвор. „Има присъда за хулиганство, има многобройни, както посочих в пледоарията си, нарушения. Не е оказал помощ на пострадалите, каквото задължение има по закон. Видях пълна липса на критичност към извършените деяния“, казва Чавдар Железчев, наблюдаващ прокурор.

Освен това Семерджиев трябва да плати 700 000 лева кръвнина на семействата на едно от загиналите момичета.
22 юни 2023-та - 11 месеца след трагедията, делото започна на втора инстанция, но с фалстарт. Причината – адвокатът на подсъдимия не се яви в съда, защото имал друго дело. Така беше отложено за края на септември.

През изминалата една година съдебното досие на Георги Семерджиев се увеличи. Първо - с още една присъда от две години лишаване от свобода. Този път за престъпление извършено през 2012 г., когато подсъдимият участва в бой. И второ - скоро предстои срещу Семерджиев да започне и ново дело отново за шофиране с фалшива швейцарска книжка, този път няколко месеца преди фаталната катастрофа.

Образувано е и досъдебно производство за полицейски чадър над Семерджиев. До този момент няма повдигнати обвинение, а година след катастрофата разследването по случая продължава, уточниха за bTV от Софийската градска прокуратура.

От момента на катастрофата на бул. „Черни връх“ до днес от МВР ежедневно съобщават колко пияни и дрогирани шофьори са засечени на пътя. Ако сравним произволен ден от юли 2022 г. и друг - от юни 2023-та, ще видим, че нарушенията не намаляват.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Губите си /ни/ времето

    16 0 Отговор
    И хиляда пъти да го осъдите, файдата е никаква, защото не сумирате присъдите, а ще лежи /евентуално/ най-високата.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    Корупция за Милиони Няма Закони
  • 3 Семерджиев

    12 1 Отговор
    Тинтири минтири, догодина излизам, избрал съм си мощен звяр- бмв, отсега предупреждавам, не се мотайте по тротоарите че не се знае колко ще съм друсан
  • 4 Роза

    9 0 Отговор
    Да,осъден е ,но след дъжд качулка!Трябваше да се случи най-лошото ,за да се размърдат и да се разработят "отговорните фактори"!Ако се бяха размърдали по-рано,сега момичетата щяха да са живи!Ако има Божия справедливост,този ще умре в затвора,но каква полза?!Колко пъти е осъждан и пускан на свобода?!Направихте така,че човек да го е страх да пресече по -оживена улица или пешеходна пътека!Не ми се говори,нито пише за всички безобразия в нашата "територия"!

    Коментиран от #5

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Роза":

    при Соца имаше смъртно наказание за убийства
  • 6 Още една

    6 1 Отговор
    десятка към двайсетицата ,ще му се отрази добре!
  • 7 ?????

    6 0 Отговор
    За убийство кога ще го съдите
  • 8 гайнирал семкаджиев

    1 0 Отговор
    пущете унуку!
  • 9 Двуок ЦИКЛОП

    4 2 Отговор
    А защо никой не съди Борисов и ШАЙКАТА му ? Нима те са невинни и чИсти като утринна роса ?
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    " Присъдата да е условна и делото ....висящо " !? Такова честно и почтено момченце и то душа носи и то права има – каза адв.Марковски