Last news in Fakti

3 Януари, 2014 09:12 1 855 0

Експерт: Съмнения за атентат у нас

  • волгоград-
  • атентат

Във Волгоград атентаторът е мъж, не жена – тя е била странична жертва

Експерт: Съмнения за атентат у нас - 1
Снимка: Nova TV

„Има основания за съмнения в опасност от тероризъм у нас заради сирийските бежанци. Не знаем колко от тях са свързани с терористична дейност. Трудно е да се каже дали те ще предприемат терористични актове у нас, но самото присъствие на тези хора у нас е предпоставка за това”, каза в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия специалистът по национална сигурност Николай Радулов.

Той коментира и атентатите в Русия, които причиниха смъртта на няколко десетки души и предизвикаха паника в цялата страна. „Все още има много руснаци в Дагестан, има и сериозна терористична дейност в този регион – средно 6 атентата на година, това за тях е ежедневие. Самоубийците, или така наречените „Хашиди”, са хора с промити мозъци, те са много добре подготвени мисловно за да извършат такива нападения, но обикновено друг натиска копчето за взрив”, споделя той.

„Във Волгоград атентаторът е мъж, не жена – тя е била странична жертва. И в тролея основното действащо лице е мъж. Не може да се говори за действия на „Черните вдовици”. Причината да стане във Волгоград е, че това е най-близкият голям руски град до провинцията. Контролът след атентатите със сигурност е затегнат, но една от причините там да бъдат извършени тези актове, е че атентаторите могат да го направят с лекота. Там полицията има лошо реноме, че не си върши работата”, категоричен е експертът.

Според Николай Радулов, терористите, които заплашват Европейския съюз и САЩ са различни от тези в Русия, тъй като там атентаторите са от Кавказ и са много особени хора. „Няма пряка връзка, но има косвена – между всички атентати по света. Това показва, че има занижено внимание и че могат да се измъкнат безнаказано”, каза той.

„Не вярвам в София да е имало сериозен сигнал, но видяхме МВР и специалните служби да действа превантивно. Обикновено в последните години се действа след като вече е извършено нападение. След атентата в Сарафово се направиха много сериозни изводи за състоянието на антитерористичната дейност в страната – всички виждахме, че не е добра. След това плановете, освен, че се иновираха, започнаха и да работят", завърши Радулов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА