Last news in Fakti

2 Януари, 2014 11:17 10 086 3

Ражда ли се руският Осама бин Ладен?

  • волгоград-
  • атентат-
  • русия-
  • доку умаров

Волгоград посрещна Новата година с полицейска спецоперация. Проверени бяха повече от 4 500 обекта

Ражда ли се руският Осама бин Ладен? - 1
Снимки:АП/БТА

Двата взрива, които разтърсиха руския град Волгоград седмици преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи, отново разпалиха опасенията, че чеченският терорист, известен като „руския Бин Ладен“, планира или вдъхновява нови терористични актове срещу слабозащитени обекти или срещу международни спортни прояви, пише в коментар в. „Вашингтон таймс“.

За първи път тези опасения се появиха през април след като стана ясно, че един от двамата млади чеченски имигранти, извършили бомбеното нападение срещу маратона в Бостън, е черпил вдъхновение от Доку Умаров, 49-годишен лидер на ислямисткото терористично движение в Чечня.

Американското и руското разузнаване се опитват да разберат доколко

активен е бил Умаров при планирането и провеждането на двата атентата във Волгоград.

Пожелал анонимност представител на американските специални служби припомни, че Умаров миналото лято беше разпространил видео материал, в който подкрепаше действия срещу Игрите в Сочи, за да се привлече внимание към съдбата на чеченския народ.

„Има мнение, че съществува връзка между думите на ислямиста и взривовете във Волгоград“, отбелязва експертът, уточнявайки, че предстои да се съберат доказателства за това.

Друг анализатор на тероризма в Русия коментира, че не е за учудване точно Умаров да е заподозрян за атентатите във Волгоград, като отчита негови предишни публични заплахи. По мнението му обаче е твърде рано да се правят някакви прогнози за хората, които стоят зад атентатите.

Руски анализатори отбелязват, че взривовете във Волгоград ясно се отличават от терористичните нападения от последните години, в които е бил замесен Доку Умаров.

„Предишните атентати бяха насочени основно срещу руските служби за сигурност, разузнаването и военните постове. Но двата взрива във Волгоград бяха извършени непосредствено срещу мирни граждани. Те имаха стратегическата задача да привлекат вниманието на международните медии върху Русия и Зимната Олимпиада.

Времето и мястото на атаките са свързани с Олимпиадата“,

отбелязва Джефри Манкоф, заместник-директор по програмата за Русия и Евразия на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Той даде ясно да се разбере, че въпросът за вината на Умаров все още е открит и е твърде рано да се прави връзка между нападенията във Волгоград и тези от Бостънския маратон.

Някои източници не изключват възможността атентатите в Русия да се дело на „вълк-единак“, вдъхновен от лидерите на международния тероризъм, но не действащ по тяхна заповед.

Волгоград посрещна Новата година с полицейска спецоперация. Проверени бяха повече от 4500 обекта в града.

Доку Умаров е лидер на Кавказки емират - терористичната организация, която пое отговорност за взрива на летище „Домодедово". Той е баща на 6 деца.

Умаров е боец от първата чеченска война (1994-1996). В края на войната се издига до ръководен пост в армията на чеченските бунтовници. При президента Аслан Масхадов (1997-2005) Умаров беше председател на Съвета за сигурност и на щаба за борба с престъпността в Чечня.

След идването на проруския режим той започва активна партизанска борба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    6 1 Отговор
    До сега ясно се видя, че много западни държавници се противопоставят на Олимпиадата в руския град Сочи. Ако Олимпиадата се провежда в страна от западната сфера на влияние тогава може. Но в Русия е неприемливо. Не е трудно да се сетят руските специални служби , кой финансира терористите. Така, че след Олимпиадата може да се очакват фойерверки и в западни държави.

    Коментиран от #3

  • 2 мечока

    4 1 Отговор
    По комунизма чеченците поне беха хора, а сега - храни куче да те лае - сигурно са по-тъпи и от .........
  • 3 pafch0

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "galaxy":

    На спец-службите им е пределно ясно това. Те и затова са спец-служби. Докато едните го играят к..ви и умират невинни хора, други то поне се опитват да пазят живота на хората. Поне евалата им правя на руснаците и на Путин че крепи мира. Ония интригантчета от запада освен живеца да ти извадят...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания