6 Януари, 2014 18:50 1 685 0

Прокуратурата обвини роми за пране на пари през Палестина

  • прокуратурата-
  • обвини-
  • роми-
  • пране на пари-
  • палестина

Фамилията е ощетила държавата с укриване на ДДС, въвела е в заблуждение граждани на Палестина,за което е получила огромна парична сума

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Плевен, служители на ОДМВР и ДАНС неутрализираха престъпната дейност на фамилия от Долни Дъбник.Фамилията е ощетила държавата с укриване на ДДС, въвела е в заблуждение граждани на Палестина, за което е получила огромна парична сума.

   
Днес бяха огласени подробности около съвместната операция, реализирана след продължително разследване, започнало през юни миналата година по образувано досъдебно производство. Тогава разследващите достигнали до информация, че семейство от Долни Дъбник и умълномощени от него лица са получили през 2010 г. 1 800 000 щатски долара, които по никакъв начин не били декларирани. В хода на оперативните действия, през декември миналата година постъпили нови данни за един от мъжете, на името на когото в плевенска банка била проведена за получаване сума от 91 000 долара. Съгласно превантивните мерки на чл. 12, ал.1 от Закона за изпиране на пари, прокуратурата веднага е депозирала искане министърът на финансите да забрани на лицето да изтегли тези пари от банковата сметка.

Последвало прецизно планиране на съвместната операция и на 3 януари т.г. били извършени процесуално-следствени действия на пет адреса в Долни Дъбник, както Факти.бг вече писа. При проверки на три имота на местна фамилия са иззети три автомобила – «АУДИ Q7» и два «МЕРДЕЦЕС 63 AMG”, на обща стойност около 400 000 лева. Открити са и документи за четвърти автомобил, закупен на лизинг на стойност 427 хиляди лева. В хода на претърсванията от трите адреса, обитавани от баща и двамата му синове, са иззети около 4 килограма златни накити и златни монети на стойност около 150 000 лева, както и мобилни телефони, 2 хиляди лева в брой и други вещи - скъп часовник, два лаптопа. Като веществени доказателства били предадени за експертизи и извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажби на автомобили.

Установено е, че за периода 2010 – 2013 година чрез банкови преводи от две юридически и над 40 физически лица от Палестинската автономна територия, петтима членове на фамилията са получили около 2 500 000 долара. По първоначална информация паленстинските граждани били въвлечени в заблуждение, че членовете на фамилията са «овладели специфични умения за лечение» и могат благоприятно да въздействат на здравето на хората и да повлияят на житейските им съдби и поминък.

Установено е, че никой от фамилията в Долни Дъбник няма задължителното по закон разрешение и не е регистриран като лечител в Регионалната здравна инспекция в Плевен. По текстове на българския Наказателен кодекс благоприятното въздействие върху съдбите на хората е свързано с престъплението измама. Изяснено е, че част от паричните преводи са получавани и от други 15 жители на Долни Дъбник, но средствата били предавани на семейството. При направени проверки било установено, че членовете на фамилията нямат декларирани приходи, регистрирани трудови правоотношения и законни доходи.

Съгласно изискванията на закона за всички получени суми над 30 хиляди лева получателят трябва да попълни декларация, в която ръкописно да посочи основанието за превеждането на парите. В случаите на теглене на суми от март 2009 до 2013 година като основание е попълнено «търговия със земя», но проверката е установила, че нито един от членовете на семейството от Долни Дъбник не е закупувал имоти в България или в  Палестинската автономна територия.

Разследването продължава. Предстоят молби за правна помощ и съвместни действия на специализираните структури в България и Палестинската автономия за изясняване на случая.
По случая са задържани трима пълнолетни, на които е взета постоянна мярка за неотклонение «задържане под стража» с повдигнато обвинение за «пране на пари» за два и половина милиони долара и престъпления против данъчната система на Република България. Наказателната отговорност за деянието е глоба в размер от 10 хиляди до 30 хиляди лева, лишаване от свобода от 5 години до 15 години, както и конфискация на имуществото.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА