Last news in Fakti

21 Януари, 2014 09:31 912 4

Доживотната присъда без право на замяна - въпрос за национален референдум

  • доживотна присъда-
  • без право на замяна-
  • наказателен кодекс-
  • ангел джамбазки-
  • референдум

Това наказание най-често се постановява при психопати с тежки личностни разтройства, смята психиатър

Отпадането на доживотната присъда без право на замяна, което е сред промените в новия Наказателен кодекс, трябва да бъде поставено като въпрос на национален референдум, защото е засегнат етичният принцип на справедливостта. Обществото ни не е дозряло за подобен дебат. Тезата е на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова в дебат по темата в „Тази сутрин” по бТВ.

Според нея в случаите, в които се постановява това наказание, става въпрос за психопати с тежки личностни разтройства. Те са свръхчувствителни към собствените си преживявания и безчувствени към околните. Могат да носят наказателна отговорност, но не подлежат на лечение.

Ангел Джамбазки от ВМРО подкрепи мнението й за липсата на възможност тези хора да се поправят. По думите му, ролята на това наказание в случаите, в които се заслужава, е да пази обществото.

На противоположната позиция застана адвокатът Николай Хаджигенов, според когото промяната е „чисто правен механизъм” и никой не е казал, че доживотните присъди ще бъдат заменяни при всеки случай. Ако този механизъм обаче липсва, това наказание попада в графата „изтезания”, което е признак за нецивилизиваност на българското общество. „Да оставим гилотината тогава... Да върнем бесилките по площадите”, иронично предложи той и допълни: „Това с лагерите ГУЛАГ не работи. Да излезем малко от каменната ера и да заприличаме на цивилизована държава”. Юристът допълни, че промяната се налага под натиск от Брюксел.

Д-р Гълъбова уточни, че категориите хуманност и нехуманност са приложими за нормалните хора, но не и за извършилите тежки престъпления, рецидивистите, затова аргументът „хуманност” не трябва да се използва в този дебат.

Джамбазки даде пример с норвежеца Андерш Брайвик, който уби над 70 души, а заради „хуманната” система в страната получи само 15 години затвор. „Проявата на хуманност в едно нехуманно общество е неразумно. Разговорът в българското обществото за това е лицемерен. Показват се хора, които казват, че трябва да сме хуманни към извършителите, кой е хуманен към жертвите?!”, попита той.

Според националиста, в българското общество има огромно чувство за липса на справедливост и даде още един пример – осъденият за двойното убийство в дискотека „Соло”, който е в неизвестност. Джамбазки посочи като голям проблем и съществуването на „многозначителното престъпление”, което е „бич за хората по малките населени места” заради битовата престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    2 0 Отговор
    Народа просто само си говори,колкото да се каже,че наистина
    има ДЕБАТ! Ония,които могат и трябва да направят нужното,
    СА АБСОЛЮТНО ГЛУХИ за т.н. електорат,за сметка на което
    МНОГО ТОЧНО И ПОСЛУШНО ИЗПЪЛНЯВАТ НАРЕЖДАНИЯТА И
    ПРИЯТЕЛСКИТЕ,ДОБРОНАМЕРЕНИ СЪВЕТИ НА "ПРИЯТЕЛИТЕ НИ"
    Нищо няма да се случи,нищо няма да се промени и нищо добро не ни чака,докато бавно и сигурно изчезваме ............
    Пък след края,по-нататък-ще видим,......
  • 2 Бай Иван

    2 0 Отговор
    А аз съм за връщане на смъртното наказание!
  • 3 comment

    1 0 Отговор
    За умишлено убийство - СМЪРТ. За изнасилване - "КАСТРАЦИЯ", За блудство с деца - "КАСТРАЦИЯ" + "СМЪРТ". И останалите, в този ред на мисли...
  • 4 comments

    0 0 Отговор
    ....И моят глас,№3!