Last news in Fakti

22 Април, 2014 16:41 1 678 2

Започна поставянето на електронни гривни на правонарушители

  • гривни

Устройствата могат да бъдат поставени само на лица, които са изразили доброволно писмено съгласие за това

Поставянето на първата електронна гривна на осъдено на пробация лице вече е факт. Предстои да бъде монтирано и второто устройство на лице с наложена пробационна мярка „Ограничения в свободното придвижване”. 

Двете лица са осъдени за престъпления по чл. 343 „б“ и „в“ от НК /шофиране в нетрезво състояние и шофиране без свидетелство за управление/, съобщават от правосъдното министерство.

Поставянето на електронните гривни е в изпълнение на проект „Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с Европейските стандарти и система за електронен мониторинг”, финансиран от Норвежки финансов механизъм с 598 886 евро. Бенефициент е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието.

Целта на иновативния проект е внедряването на системата за електронен мониторинг, като се предвижда за две години електронното наблюдение да обхване 180 правонарушители - осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Устройствата могат да бъдат поставени само на лица, които са изразили доброволно писмено съгласие  за това.

Вече всички началници на затвори и началници на областни служби „Изпълнение на наказанията“ са преминали през обучения. В рамките на проекта, с цел запознаване с технологията за електронен мониторинг, функционалните възможности, принципите на работа и начина на прилагане на системата, се обучават магистрати и представители на МВР.

Успоредно с пилотното въвеждане на системата за електронен мониторинг, предстои да се изготви анализ на настоящата законодателна рамка в тази насока и да бъдат предложени изменения в действащото законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Модерни времена ! Следващата стъпка е монтирането на пластичен взрив в гривната и а мръдна на 100 метра от указания район а - БУУУУУУУУУУМ
  • 2 Borislav Krumov

    1 0 Отговор
    Най са подходящи за нашите политици!