Last news in Fakti

1 Май, 2014 11:49 18 444 11

Издирват двама избягали от софийския затвор (Обновена в 20 ч.)

  • затвора-
  • избягали-
  • софия-
  • гдин

Българин и гватемалец са избягали вчера, след като прокопали тунел

Издирват двама избягали от софийския затвор (Обновена в 20 ч.) - 1
Николай Кръстев Николов и Хосе Луис Гевара Мартинез
Двама лишени от свобода от затвора в София са обявени за общонационално издирване, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/. 
 
Българският гражданин Николай Кръстев Николов, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство, и гватемалският гражданин Хосе Луис Гевара Мартинез, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие, са осъществили бягство от затвора в София вчера, 30 април 2014 г. 
 
Тази сутрин оперативна група е направила повторен оглед на мястото за установяване фактите около инцидента. 
 
Разпоредена е вътрешна проверка за причините, довели до бягството на двамата лишени от свобода.
За първи път от години има такъв случай да се избяга от корпус на затвор, заяви пред Агенция „Фокус” Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). „Единственият случай преди това беше този през оградата във варненския затвор, който прескочи през оградата преди няколко години. Не ми е известно да има такова бягство от корпус на затвор – това си е като на кино да се избяга оттам. Нямаме такива случаи. Случвало се е бягство от външен обект, от външно болнично заведение, където няма никакви условия за охрана и сигурност, да не се върнат от отпуски, което също се води като бягство, но точно такъв случай не сме имали не знам от кога, може би десетки години няма такъв случай”, заяви Петров.
„През социалистическо време не знам дали е имало такъв случай, но в последните 20-30 години няма такъв случай, освен този във Варна, който е прескочил през оградата – бягство от корпус на затвор. Не мога да остана учуден, защото в затвори, строени преди 120-130 години с тази тотална липса на средства за поддръжка и ремонти, е нормално. Не го намирам за нормално да се случи, но в крайна сметка може да се случи. Доколкото знам, то не е от такова място, което е масово, а от някаква работилница, нещо от този тип”, коментира Иван Петров.
Той обясни, че Централният софийски затвор е строен през 20-те години на миналия век. „Старозагорският затвор е строен 1928 г. Какви поддръжки може да има една сграда на над 100 години? Страшно е там”, посочи Петров.

Бегълците са работили като параджии в затвора. Познавали подземията на софийския централен затвор, затова успели да планират бягството си, съобщава struma.com.

Те прокопали тунел и се измъкнали от противоположното място на изхода на затвора. Стаята, в която Николай Николов известен с прякора Шатката живеел, се намирала близо до централния изход, но там са и старшините, които охраняват затворниците. За последно Шатката е видян вчера следобед, някой твърдят, че в 17 часа се разбрало за бягството им и веднага са започнали разпити на старшините -пазачи, но от официалните институции, обаче твърдят, че бягството е станало през нощта. Оттогава няма следа от него.

Точното време на бягството обаче не е уточнено. Изненада е бягството на трафиканта Хосе, които е излежавал 10 годишна присъда и имал малък остатък от нея.

Предполага се ,че е бил подведен от Шатката, тъй като е бил и основният му помагач. Снимките на бегълците са разпространени по всички ГКПП-та в страната. Полицията е на крак. В затвора Шатката е бил близък с един кюстендилец, затова първата проверена дестинация на бегълците са аверите на Психото и Кюстендил.

Гватемалецът Хосе Мартинез е един от четитимата обвиняеми по делото за стрелбата в прохода Хаинбоаз. На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново – Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания. Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване. Великотърновски окръжен съд даде ход на делото. Последното заседание бе на 9 октомври 2013 година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенчо

    6 1 Отговор
    Аз не разбирам защо им пишете инициалите като са национално издирвани!Вместо да сложите трите имена и снимка!Та това са опасни хора!

    Коментиран от #4

  • 2 Кара Комбайна

    4 0 Отговор
    Ако наистина са избегали вечерта и са разбрали на другия ден слетобяда , това говори много хубаво
  • 3 Бай Иван

    1 0 Отговор
    .аси затвора?
  • 4 Vasil Stoev

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "пенчо":

    какви инициали ,на гватемалица още четири ли имена трябваше да му напишат.

    Коментиран от #6

  • 5 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    КАТО НА ФИЛМ
  • 6 Пламен Тенев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Vasil Stoev":

    Преди да коригират статията пишеше само Н.К. и Х.М.
  • 7 Георги Григоров

    0 0 Отговор
    Абе, кой е Гватемалеца от двамата?
  • 8 Rock Stenley

    0 2 Отговор
    време е министърчето и секретарчето да дават оставки некадърници като тях не ни трябват
  • 9 Sevdalin Demirov

    0 0 Отговор
    tova e kato bqgstvo ot zatvora bravo na momceto kak go izmislelo hitro da izbqga prez 100 ili povece policai hiiiiiiiii haaaaaaa
  • 10 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    От затвора може човек да избяга, от съдбата не !

    Коментиран от #11

  • 11 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Владислав Димитров":

    ТОЧНО ПОДКРЕПЯМ ТЕ