Last news in Fakti

14 Юли, 2014 18:19 1 435 0

"Златен век" за двама скулптори и шефа на ДАНС Писанчев

  • "златен век"-
  • величко минеков-
  • павел койчев-
  • владимир писанчев-
  • данс-
  • министерството на културата-
  • петър стоянович

Освен изтъкнатите творци Величко Минеков и Павел Койчев високото отличие получи и френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан

"Златен век" за двама скулптори и шефа на ДАНС Писанчев - 1
Снимка: БТА

На официалната церемония в галерия „Средец” с високото отличие в областта на културата – „Златен век”,  бяха удостоени проф. Величко Минеков, Павел Койчев и Владимир Писанчев - директор на ДАНС.

Министър д-р Петър Стоянович награди днес с най-високото българско отличие в областта на културата – „Златен век” огърлие, видните български скулптори проф. Величко Минеков и Павел Койчев.

В самото начало на тържествената церемония изкуствоведът доц. Борис Данаилов разказа на присъстващите на награждаването журналисти за творческия път на изтъкнатите наши скулптори, който никак не е бил лек и далеч не е бил обсипан само с рози и цветя, особено в онези десетилетия, в които българското изкуство бе подчинено на нормативната естетика. Той припомни и за някои от най-известните реализирани проекти на двамата големи български скулптори, като същевременно подчерта, че те продължават и днес да са все така креативни и активни, с което потвърждават максимата, че за истинския талант няма възрастови ограничения.

На официалната церемония министърът на културата д-р Петър Стоянович удостои с високото отличие в областта на културата – „Златен век” звезда, и директора на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев. Почетният знак на Министерството на културата „Златен век” звезда се присъжда на директора на ДАНС Владимир Писанчев за неговите усилия, свързани с опазването на културно-историческото ни наследство.

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева подчерта на церемонията, че за изминалата една година благодарение на доброто сътрудничество и партньорство на Министерството на културата с ДАНС, както и на личния ангажимент на Владимир Писанчев, са били осъществени редица успешни акции, в резултат от които на българските музеи са върнати много културно-исторически ценности, спасени от незаконен трафик. Заместник-министър Велислава Кръстева отбеляза, че директорът на ДАНС Владимир Писанчев е „прегърнал каузата", защото културно-историческото ни наследство, по нейни думи, е чистият извор, от който всички можем да черпим нашето национално самочувствие.

Пред журналисти директорът на ДАНС Владимир Писанчев благодари за високото отличие, като подчерта, че този почетен знак е най-вече награда за труда на всички, които са работили денонощно, за да върнат културните ценности на българските музеи и на българската държава.

В кулоарите на официалното събитие той отказа да коментира вчерашното изявление на лидера на ГЕРБ, че „така както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев. Орешарски пръв”, направено по повод на най-новите скандални събития у нас.

Министър д-р Петър Стоянович награди с най-високото българско отличие в областта на културата – „Златен век” огърлие, извънредния и пълномощен посланик на Република Франция в България Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан на официална церемония в Тронната зала на бившия Царски дворец /Национална художествена галерия/, в която в момента гостува впечатляващата изложба „Метаморфози” на Огюст Роден.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан бе удостоен от д-р Петър Стоянович на Националния празник на Френската република с най-престижното отличие на българското Министерство на културата – почетен знак „Златен век” огърлие, за неговия голям принос и заслуги в развитието на културното сътрудничество между страните ни.

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан притежава всички качества на съвременния дипломатически мъж - блестящо образование, огромен опит, широта на възгледите, много точна преценка на ситуациите, отбеляза в словото си министър Петър Стоянович, преди да връчи най-високото отличие на българското Министерство на културата на френския посланик. Но посланик Кабан притежава още нещо, което е безценно и с което малко хора от неговия ранг и потекло разполагат – той има и статут на любим съсед, той е истински приятел на България, подчерта министър Стоянович и припомни за неговия безспорен принос за развитието и задълбочаването на културното сътрудничество между нашите две страни.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за високото отличие и отбеляза в своето благодарствено слово, че приема наградата „Златен век” като израз на признание не само към своята работа, но и към тази на своите предшественици. „Културата е най-добрият начин да се сближават народите”, подчерта френският дипломат. Той отбеляза също, че мащабните изложби с творби на Жул Паскин и на Огюст Роден, представени в София, са важна част от тази културна политика на взаимодействие между страните ни. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан допълни на церемонията, че през м. април 2015 г. гостите на Лувъра ще могат да видят първата изложба за Тракийската цивилизация, която ще гостува в прочутия музей в продължение на 4-5 месеца. Очакванията ми са, че за тези месеци изложбата с тракийските съкровища в Лувъра ще има поне 4-5 милиона посещения, посочи в заключение Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА