Last news in Fakti

9 Август, 2014 15:54 1 147 0

Уникален театър в кола ще се играе на "София диша"

  • "софия диша"-
  • литература-
  • читалня-
  • автографи-
  • "словото зове"-
  • "театър в колата"-
  • захари карабашлиев

Мини-спектакълът по част от пиеса на Захари Карабашлиев е в рамките на литературната неделя на фестивала

Втората неделя на „София диша“ на 10 август ще се проведе на станалата вече традиционна улица „Ангел Кънчев“. Темата на проявата е „Словото зове“ и тя ще бъде посветена на литературата. Освен задължителните книги с отстъпка, автограф от авторите и литературни четения, фестивалът ще предложи на посетителите и още много атракции.

Импровизирана читалня на открито ще организира ПроКредит Банк. Всички заглавия от библиотеката на банката от инициативата „Препоръчано...“ ще бъдат достъпни за любителите на художествената литература. Подготвена е специална програма за публично четене на любими литературни произведения. Малки и големи ще могат да видят превъплъщенията на актьора от трупата на Сатиричния театър Петко Каменов, който ще припомни познати приказки и откъси от позабравени български и чужди автори.

За пръв път посетителите ще могат да се включат в самото създаване на литературната творба с помощта на писателя Бранимир Събев. Съавторство в творческа игра с публиката ще предложи и поетесата Таня Иванова, а карикатуристът Динко Ненов ще дари със своя карикатура всеки закупил си книгата на Таня „Нежност и страст“.

Ключов акцент ще е представянето на уникалния „Театър в колата”, мини-спектакъл по текст от пиесата „Парчета живот” на Захари Карабашлиев. Спектакълът изцяло ще се играе в автомобил. Режисьор е Рене Карабаш (Ирена Иванова), а актьори са Елена Манолова и Веселин Радков.

Сред специалните участници в събитието отново ще бъде издателска къща „Жанет 45“, която ще предложи среща с автограф с едно от най-нашумелите имена в съвременната българска проза – Радостина Ангелова, и представяне на новия ѝ роман "Обратната страна".

Ще бъде организиран разговор и с един от най-продаваните живи испански автори - Хуан Антонио Берниер, лауреат на наградата Ojo Critico. Ще бъде представена неговата книга "Философията и две врабчета". Берниер е от Кордоба, област Андалусия, но с радост повтаря всяка непозната дума на български и обожава шопската салата.

За пръв път книжен център „Гринуич” ще изнесе дебата на Greenwich Book Club на открито като с Александър Попов (модератор на сбирките „Фентъзи и фантастика“) ще се обсъди „Анихилация“ от Джеф ВандърМиър – книга първа от трилогията „Съдърн Рийч“.

Отново специално внимание ще бъде обърнато на незабравимите книги-игри. На посетителите ще бъдат предложени разговори със сребърния медалист в конкурса за най-добра книга-игра („Да намериш Дракон”) за 2013 г. Спасимир Игнатов, с най-популярния автор на книги-игри през 90-те години - Майкъл Майндкрайм, и с Емануел Керо - френски автор, носител на наградата Yaztromo 2010’ (най-добра френска книга-игра).

В рецитал по уникален начин ще бъде представена и една творба на българския класик Пейо Яворов - поемата „Сафо“, част от цикъла “Царици на нощта”.

Центърът за образователни инициативи тази година ще организира и публична дискусия по наболелия проблем с усилията на Министерството на образованието да отмени практиката с избора на учебници за училищата. За участие в дебата Центърът е поканил представители на МОН, Столична община и неправителствени организации.

Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА