12 Август, 2014 12:25 1 281 0

Световна оперна звезда гостува на Моцартовите празници в Правец

  • моцартовите празници-
  • правец-
  • бруна бальони-
  • христина ангелакова

Примадоната на италианското белканто Бруна Бальони ще води и Майсторски клас с млади таланти у нас

Световна оперна звезда гостува на Моцартовите празници в Правец - 1
Бруна Бальони и артистичният директор на фестивала Христина Ангелакова

Оперната дива Бруна Бальони гостува на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2014”.

Световното оперно величие Бруна Бальони пристигна в България по покана на артистичния директор на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2014” Христина Ангелакова. Италианското мецосопрано ще зарадва меломаните на „Среща с автограф”, която ще се състои на 14 август, четвъртък от 17.00 часа в зала „Казино” на Хотел Риу Правец Ризорт. Срещата ще води оперната прима Христина Ангелакова.

Уникални кадри от богатата видео колекция на певицата ще припомнят на почитателите на нейното изкуство за едни от най-бляскавите изяви на певицата по световните оперни сцени. Ще бъдат прожектирани и кадри от спектакъла на операта „Набуко” с участието на Бруна Бальони в ролята на Фенена заедно с оперните легенди Ренато Брузон, Гена Димитрова, Димитър Петков през 1981 година. 

От 10 до 17 август Бруна Бальони ще проведе Майсторски клас с млади таланти, сред които са носителката на Голямата награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Беса Лугичи от Косово и мецосопраното Мария Жекова с трета награда от същия конкурс. Талантливите певици ще участват и на гала концерта „Класика, рок и танц” на площада в Правец  на 17 август, а концертът на участниците в Майсторския клас ще бъде от 11.00 часа в Тържествената зала на Културен комплекс-Правец.

Световно признатата италианската оперна певица мецосопран Бруна Бальони, наричана „примадоната на италианското белканто”, още като дете прави впечатление с красивия си глас. Майката на Бруна настоява тя да завърши счетоводство, но младата певица избира пеенето. Учи с Джина Мария Ребори, а след това с маестро Валтер Каталди Тасони, с когото работи през цялата си кариера.

Нейната първа главна роля е Леонора от операта „Фаворитката” на Гаетано Доницети на сцената на Teatro Comunale (Болоня ) през 1974 г., /диригент Франческо Молинари Прадели, с участието на Лучано Павароти и Ренато Брузон/. Операта „Фаворитката” й отваря вратите на големите театри, включително Teatro Alla Scala в Милано (дебютира през 1974) , където години наред присъства в афишите с ролите на старата Бурия в „Йенуфа”, Улрика  в „Бал с маски”, Адалджиза в „Норма”, Графиня Федерика в „Луиза Милер”, Сантуца в „Селска чест”. В ролята на Адалджиза (1974) пее с Монсерат Кабайе в Болшой театър в Москва.

Редовно гостува на сцените на Римската опера, Gran Teatro La Fenice във Венеция, Teatro Verdi (Триест), Teatro Regio (Парма),  Teatro San Carlo в Неапол, Teatro Regio (Торино), Teatro Massimo Bellini (Катаня), където е предпочитана в ролите на Амнерис от „Аида”, Ксения в ”Борис Годунов”, Сляпата и Лора в „Джоконда”, Олга в „Евгений Онегин”, Шарлота от „Вертер”, Принцеса Де Буйон от операта „Адриана Лекуврьор”, Азучена от операта „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от „Набуко”, Ортруда в „Лоенгрин”, Марфа в „Хованщина” (пее с Борис Христов), Джейн Сиймур в „Анна Болейн” и др.

Амнерис от операта „Аида” на Джузепе Верди й донася  световно признание – изпълнявала е тази роля до 40 пъти на година. В продължение на 25 години Бруна Бальони е постоянен гост в спектаклите на сцената на Арена ди Верона, като е пяла многократно ролята на Амнерис в 4 различни емблематични постановки. Сред другите й забележителни роли са още Сантуца в „Селска чест”, Прециозила в „Силата на съдбата”, принцеса Еболи от „Дон Карлос”. Един от най-паметните спектакли е на операта „Набуко” с участието на Бруна Балиони в ролята на Фенена заедно с оперните легенди Ренато Брузон, Гена Димитрова, Димитър Петков през 1981 година. Участва като Амнерис и в суперпродукцията Арена ди Верона на операта „Аида”, която е представена в Луксор, Египет  в близост до големия храм на Амон през 1987 г.

От 1979 до 1982 г., гостува осемнадесет пъти на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, където изпълнява Лора в „Джоконда” (с Карло Бергонци, Грейс Бъмбри, Джузепе Патане), Сантуца в „Селска чест”, принцеса Еболи в „Дон Карлос”, Далила от „Самсон и Далила”. От 1982 до 1986 г. участва в дванадесет представления във Виенската Щатсопера с ролите на Лора в „Джоконда”, принцеса Еболи в „Дон Карлос” и Амнерис в „Аида”.
През 1985 г. Бруна Бальони стъпва с голям успех и на сцената Кралската опера в Лондон в  ролята на принцеса Еболи в забележителния спектакъл на операта  „Дон Карлос” с участието на Илеана Котрубас, Луис Лима, Джорджо Дзанканаро, Робърт Лойд, Йозеф Рульо, Матю Бест под диригентството на Бернард Хайтинк, режисьор Лукино Висконти. Лондонският спектакъл е излъчен от RAI3 през 1987г. и е на разположение на DVD...

През 1986 година прави запомнящ се дебют в ролята на Федора от едноименната опера във Филхармоничния театър на Верона.

Гостувала е многократно на сцените на Дойче Опер Берлин, Цюрих, Щутгарт, Базел, Театро Олимпико в Монако, Монреал, Плаза де Торос де Лас Вентас и Кралската опера в Мадрид, Парижката опера, Сао Паоло (Бразилия), Далас (САЩ)...

Понастоящем Бруна Баляони се занимава с активна педагогическа дейност, прави майсторски класове по цял свят, участва в жури на престижни вокални конкурси. През 2013 година Бруна Балиони участва като Почетен член на журито на Първия Международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” в Панагюрище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА