Last news in Fakti

25 Август, 2014 20:12 1 652 0

Овчаров ще прави музей на религиите на Перперикон

  • николай овчаров-
  • перперикон-
  • музей на религиите-
  • османски боен кон-
  • тюлбе-
  • мисионис

В Мисионис пък екипът на археолога е открил антична кръчма

Овчаров ще прави музей на религиите на Перперикон - 1
Снимка: БТА

Перперикон може да се превърне в музей на религиите на открито, сподели проф.Николай Овчаров днес на пресконференция, на която представи археологическите открития в древния скален град от последния месец. Това ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни. Бъдещият музей ще включва праисторическия храм, базилики, олтари и намереното през 2011 г. мюсюлманско тюлбе (мавзолей), обясни Овчаров.

В първите дни от разкопките на Перперикон през новия сезон е открито погребение на боен кон в помещение край тюлбето, отбеляза археологът. Конят е внесен вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително поставен в гроба. Предстои да бъде определена породата на четириногото. Предполага се, че с подобни коне Чингис хан е осъществил своите завоевателни походи.

По думите на Овчаров, тюлбето пък е най-ранният мавзолей от третата четвърт на XIV век. Подобни османски паметници са много рядко срещани, тъй като в този период турците са били номадски народ. Според него, находката доказва, че след превземането на Перперикон там са се заселили турци.

Археологът припомни, че Перперикон има близо 6000 години история и там са открити както езически светилища от каменномедната и бронзовата епоха, така и раннохристиянски и средновековни църкви.

Заедно с мюсюлманския мавзолей, всички тези свещени места могат да станат част от музея на религиите, в който на място да бъдат изложени част от находките. Овчаров планира да експонира в Перперикон и скелета на османския боен кон, който ще бъде положен под стъклен похлупак.

Археологът дори има идея да изложи в Перперикон и костите на предполагаемия "вампир", открит там. Става дума за останки на мъж, в тялото на който е бил забит голям метален предмет с цел той да не вампиряса и да не се върне сред живите. Така археологическият комплекс край Кърджали ще покаже както религиите на древните хора, така и техните суеверия.

Сред другите значими находки от новия археологически сезон на Перперикон са бронзова брадва с ритуален характер от XVII - XV в. пр. Хр., използвана от местните жреци още преди Троянската война.

Също и красив кръст с изчистена форма от VII - VIII в., който бележи началото на иконоборческата епоха във Византия – за това говори фактът, че по него няма никакви изображения, както и надпис на старогръцки върху стомна от X - XI в., който гласи "Господи, помагай".

Преди Перперикон в края на юли екипът на проф. Овчаров работи край Търговище, където са останките от античния град Мисионис, цитиран в спомените на арабския географ Мохамед ал Идриси. Най-голямото откритие от това лято в Мисионис е сграда, която екипът условно е нарекъл "кръчмата" и която буквално е претъпкана със стъкло, каза археологът.

По думите му вече са намерени над 100 стъклени чаши, които много приличат на съвременните. Миналата седмица пак там е била открита и 3-литрова амфора, с която се е разливало виното. Запазен е и мраморен тезгях с дупки, в които са се слагали амфорите.

"Кръчмата" е открита в древен аристократичен квартал, наречен от археолозите "Болярски", посочи проф. Овчаров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА