Last news in Fakti

16 Септември, 2014 13:47 3 287 0

Рисунки на Микеланджело за пръв път на изложба у нас

  • националния музей на българското изобразително изкуство-
  • микеланджело-
  • изложба-
  • рисунки-
  • нхг-
  • "каза буонароти"

Експозицията в НХГ отбелязва 450-годишнината от смъртта на великия ренесансов художник

За първи път рисунки на Микеланджело Буонароти ще гостуват в България в рамките на изложба в Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ) в София от 18 септември до 15 декември. С експозицията, която включва четири оригинални творби на автора от къщата-музей "Каза Буонароти" във Флоренция, ще бъдат отбелязани 450 години от смъртта на художника (1475 –1564). Две от рисунките, които идват, са подготвителни скици - едната към картината "Възкресение Христово", а другата е архитектурна скица.

В НХГ ще бъдат показани на големи табла и откъси от трактати на Микеланджело. По идея на оперната певица Христина Ангелакова в залата по време на изложбата ще звучи ренесансова музика, изпълнявана на дегамба и лютня - музикални инструменти, характерни за периода, през който твори именитият италиански майстор.

Куратор на изложбата е д-р Пина Раджониери, директор на "Каза Буонароти". Тя ще бъде придружена от елегантен каталог и от няколко филма, посветени на Микеланджело, на творбите му и на "Каза Буонароти".

"Каза Буонароти" - домът на семейство Буонароти, е институцията, която съхранява историческата памет за живота и изкуството на майстора, като едновременно е музей, архив, библиотека и място за изследвания. В архива му се съхранява най-богатата документация за художника, разнообразно наследство, което включва писма, стихове, кореспонденция и други оригинални документи, докато музеят съхранява няколко признати шедьовъра на Микеланджело, сред които мраморни скулптури, скици и рисунки", пише директорът  на Италианския културен институт - Анна Амендоладжине в предговора към каталога.

На 19 септември ще има конференция, на която д-р Пина Раджониери ще говори по темата "Лицето на Микеланджело", представяйки кратка история на портретите на Микеланджело, илюстрирана от прекрасни диапозитиви. Д-р Кирил Василев, главен уредник в Националния музей на българското изобразително изкуство, ще говори по темата "Страшният съд на Микеланджело и естетиката на възвишеното", а Любен Домозетски ще се включи с доклад за "Изкуството на Микеланджело през погледа на Вазари". Модератор на конференцията ще бъде проф. Юлия Вълева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА