Last news in Fakti

27 Октомври, 2014 13:38 4 092 0

Дни на писателя Павел Вежинов за 100-годишнината от рождението му

  • павел вежинов-
  • 100 години-
  • романи-
  • повести-
  • сценарии-
  • столична община-
  • столична библиотека

Творбите и филмите по сценарии на изтъкнатия белетрист са любими на поколения българи

Дни на писателя Павел Вежинов за 100-годишнината от рождението му - 1
Инокентий Смоктуновски и Ваня Цветкова в кадър от култовия филм по повестта "Бариерата" на Павел Вежинов

На 9 ноември 2014 г. се навършват 100 години от рождението на Павел Вежинов –  един от най-обичаните български писатели и сценаристи. По този повод Столична библиотека съвместно с НБКМ "Св. Св. Кирил и Методий", издателство „Ентусиаст”, издателство „Сиела”, Българската национална филмотека, Националния литературен музей и Института по литература при БАН организира Дни на творчеството на Павел Вежинов.

Вежинов е автор на множество сборници с разкази („Улици без паваж“, „Дни и вечери“, "На пост" „Дъх на бадеми“, „Сините пеперуди“,"Синият камък"), повести („Бариерата“, „Езерното момче“, „Втора рота“, „Далеч от бреговете“, "Произшествие на тихата улица"), романи („Синият залез“, „Звездите над нас“, "Малките приключения", „Гибелта на Аякс“, „Нощем с белите коне“, „Малки семейни хроники“) и филмови сценарии („Бариерата“, "Следите остават“, „Зарево над Драва“,„Тримата от запаса“„ Специалист по всичко“, „Среднощна среща“, „На всеки километър“, „Нощем с белите коне“, „Произшествие на сляпата улица“).

Павел Вежинов е и един от най-превежданите български автори. Той е създател на модерната българска градска проза, автор на софийския стил в белетристиката, уникален столичен разказвач. Това, което е Байлово за Елин Пелин, за Вежинов е софийската улица. Като рожба на града той не остава равнодушен и към такъв феномен на времето ни като спорта (повестите „Знамена над стадиона” и „Двубоят” и романа „Голямата стъпка”).

Сътвореното от Павел Вежинов е класика, той остави творби, които продължават да са наше духовно притежание, продължават да вълнуват и обогатяват и такава ще е съдбата им и в бъдещето. По думите на Атанас Свиленов „Той беше ентусиаст до края на дните си. Беше от ония, които проправят пътищата, за да вървят и другите след него. Може би заради това и в бъдното ще остане все така близо до нас!”

Събитието е под патронажа на Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, с главен организатор Столична библиотека. Медийни партньори са БНТ и БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА