29 Октомври, 2014 13:11 1 173 0

Божидар Димитров стана Апостол на българщината

  • божидар димитров-
  • "апостол на българщината"-
  • приз-
  • ним-
  • ансамбъл "българе"-
  • христо димитров-
  • ян чарлз андерсон

Другият лауреат на почетния приз за тази година е британецът Ян Чарлз Андерсон


В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Сдружение „Пазители на българщината” ще връчи на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров своя ежегоден приз „Апостол на българщината” за най-достоен пазител на българския дух, на българските традиции и ценности.

Тържественото събитие ще се състои на 31 октомври (петък) от 12 часа в централното фоайе на НИМ. На церемонията ще присъстват членове на сдружението и представители на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.

Сдружението „Пазители на българщината” е учредено през тази година по идея на създателя и продуцента на НФА „Българе” Христо Димитров. Отличието „Апостол на българщината” има морално измерение.

По време на Първия национален събор „Войводска среща” през юли в Жеравна войводите учредители решиха единодушно отличието за 2014 г. да бъде присъдено по изключение не на един, а на двама от номинираните. Така първият българин, носител на отличието „Апостол на българщината”, е именно д-р Божидар Димитров - почетен войвода и един от 64-мата учредители на сдружението, а другият е британецът Ян Чарлз Андерсон.

Изключителният принос на този чужденец (повече българин от мнозина наши гласовити патриоти!) за развитието на българското фолклорно изкуство, дългогодишното му меценатство при създаването на НФА „Българе”, на Фондация „Българе”, на Националното движение „Второ Българско Възраждане” и на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, бяха убедителни аргументи да бъде приет за почетен войвода и да бъде признат за „Апостол на българщината”. Паметният плакет му бе връчен тържествено при откриването на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна през август.

Според утвърдената символика, на своите събирания новите български войводи идват облечени в характерно българско четническо облекло, в старинна българска военна униформа или с българска фолклорна носия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА