11 Ноември, 2014 14:04 2 414 0

Откриха паметник на писателя дисидент Георги Марков в София

  • георги марков-
  • паметник-
  • "задочни репортажи за българия"-
  • росен плевнелиев-
  • анабел маркова-
  • димитър бочев

Вдовицата му Анабел Маркова и трима български президенти присъстваха на събитието

Откриха паметник на писателя дисидент Георги Марков в София - 1
Снимки: БТА

В присъствието на трима български президенти – Жельо Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, днес на площад „Журналист“ в столицата беше открит паметник на писателя дисидент Георги Марков. Събитието е част от кампанията на държавния глава “25 години свободна България”. Автор на монумента, върху който е изприсано "Живите отварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите", е скулпторът Дако Данков.

Той сподели, че за целта се е срещал и разговарял с много негови близки, проучил е как се е държал и обличал, за да прецизира всеки детайл от работата си. На проявата присъстваше и вдовицата на писателя – британката Анабел Маркова. Тя сподели, че Марков чувствал много дълбока връзка с България, мечтаел и обмислял как да се върне поне за 24 часа, за да посети родителите си и Клуба на писателите. Развълнувана, Анабел отбеляза, че Георги Марков наистина се е върнал, но не за 24 часа, а като постоянна част от Отечеството.

Закъснял във времето, но не и в смисъла си - така президентът Плевнелиев определи паметника по време на церемонията за откриването му. „Комунистическият режим, колкото и да беше силен, колкото и да беше нечовешки, не успя да отнеме най-важното за човека - неговата свобода и неговия избор да отстоява позиция”, заяви той.

"Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство", посочи държавният глава.

Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система, подчерта Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че писателят без колебание е изрекъл истината за антихуманната политика на комунистическия режим, поради което е платил с живота си, превръщайки се в пример за гражданска и човешка доблест.

Той нарече "Задочни репортажи за България" на Георги Марков “завещание за най-подробната, най-точната и задълбочена панорама на обществено-политическите отношения в страната в мрачната епоха на комунизма".

Плевнелиев изрази надежда, че паметникът ще служи като мост към следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт.

Друг дисидент, Димитър Бочев, благодарение на когото излъчването на "задочните репортажи" от Би Би Си е станало възможно, изтъкна, че в творбите на Георги Марков се пресичат най-съществените конфликти на тази епоха. Според Бочев убийството на Георги Марков е сравнимо само с онова, което Достоевски разказва за убийството на Пушкин. Той опроверга публикациите, че Георги Марков е бил агент на Държавна сигурност.

"Понеже в един нечистоплътен комунистически вестник тези дни отново се появиха клеветнически намеци, че Георги Марков е служил на българската ДС, ще кажа следното - Георги беше агент единствено и само на собствената си съвест и пълномощник на безмерния си литературен талант", категоричен беше Бочев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА