Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 15:41 1 302 0

Колекционер плати 130 000 евро за акварел на Хитлер

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • акварел-
  • нюрнберг-
  • търг-
  • стартовата цена-
  • колекционер

Купувачът е частно лице от Близкия Изток, уточняват от аукционата къща в Нюрнберг, организирала търга

Колекционер плати 130 000 евро за акварел на Хитлер - 1
Снимка: АП/БТА

Акварел, рисуван от Адолф Хитлер през 1914 г., бе продаден на търг в Нюрнберг, Германия, за сумата от 130 000 евро, съобщи "Ройтерс". Първоначалните очаквания са били, че цената му може да достигне до 50 000 евро, независимо че стартовата цена е била едва 4500 евро. Десет процента от средствата от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност.

"Купувачът е частно лице от Близкия Изток", разкри Катрин Вайдлер от аукционна къща "Вайдлер" в Нюрнберг, която е организатор на наддаването. Тя изтъкна, че интерес към акварела е бил проявен също от Азия и Америка. Картината, озаглавена "Старото кметство на Мюнхен", е една от около 2000 творби, нарисувани от Хитлер като нереализиран млад художник в периода между 1905 и 1920 г., обясни Катрин Вайдлер.

На младини Хитлер се е увличал от живописта и дори два пъти е кандидатствал във Виенската художествена академия, но не е издържал приемните изпити. В платната си той рядко изобразявал хора, в тях може да се видят сгради, ландшафти, градски и селски пейзажи. В автобиографичната си книга "Моята борба" Хитлер разказва за младежките си надежди да стане художник, попарени от нееднократното му отхвърляне от виенската Академия за изящни изкуства.

На въпрос относно критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите - две неназована сестри от Германия, прехвърлили 70-те. Предлагани на предишни търгове пет картини на Адолф Хитлер са достигали цени до 80 000 евро, докато други са продавани за едва 5000 евро, уточняват от АртПрайс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА