Last news in Fakti

5 Декември, 2014 13:41 1 654 0

НДК с престижен Новогодишен музикален фестивал

  • ндк-
  • престижен-
  • новогодишен музикален фестивал

28-то издание на Новогодишния музикален фестивал, традиционно организиран от НДК, ще  представи българи с успешна музикална кариера в Европа, ще отбележи честванията на няколко годишнини, навършващи се през 2014 г., ще подсили връзката на българската публика с чуждестранните изпълнители.

Фестивалът стартира на 7 декември (неделя) с единствената опера на Бетовен – „Фиделио” под диригентската палка на Даниел Баренбойм. В програмата на фестивала са включени вокален рецитал на Антония Раднева, посветен на 115-тата годишнина от рождението на Панчо Владигердов и 150 годишнина от рождението на Рихард Щраус, юбилеен благотворителен галаконцерт в чест на 80-тия рожден ден на оперната дива Райна Кабаиванска, оперният спектакъл „Трубадур” от Джузепе  Верди в изпълнение на солисти от Миланската скала и оркестъра на Държавна опера - Русе.

Особен акцент в програмата на Новогодишния музикален фестивал са български изпълнители, с признати солистични кариери в Европа. Ружа Семова ще представи своя клавирен рецитал на 14 декември (неделя), включващ творби от Фредерик Шопен и Сергей Рахманинов. Шопенов рецитал (19 декември – петък) ще представи Асен Танчев – млад пианист, с ярка индивидуалност. Органов концерт от Павлина Огнянова (орган) и Светлана Анчева (обой) ни очаква на 15 декември (понеделник). Детският радиохор на БНР ще представи непознати досега на публиката коледни песни от български автори на 20 декември (събота), а Хорът на софийските момчета ще изпълни познати и непознати коледни песни от различни европейски стрни на 25 декември (четвъртък). По повод 110 години от създаването на Национално музикално училище „Любомир Пипков”, млади музиканти, лауреати на наши и международни конкурси, възпитаници на училището ще се представят с концерт-матине на 14 декември (неделя).

Българската публика ще има удоволствието да чуе и чуждестранни изпълнители като квартет „Ланер” – Унгария (11 декември); квинтет „Sounds of Levante” – Австрия (21 декември); цигуларят Марио Хосен и академичен оркестър „Орфеус” на НБУ на 29 декември.

Празничният новогодишен концерт „Духът на Франция” е финалният концерт от Новогодишния музикален фестивал. Фестивалният симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солистите Светлин Русев (един от най-успешните български цигулари на международната сцена), Пламена Гергинова (сопран) и младата цигуларка Лора Маркова, ще представят „Духът на Франция” на 1 януари 2015 г.

На 8 декември в зала 6 на НДК ще бъде представена книгата на Александър Абаджиев „Тримата велики български баси”.

Автор Мария Александрова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА