Last news in Fakti

9 Януари, 2015 14:31 1 110 0

Нови 29 картини от КТБ предадени в НИМ

  • нови-
  • картини-
  • ктб-
  • ним

Нови 29 картини от централата на Корпоративна търговска банка бяха предадени днес в 12.30 ч на Националния исторически музей.

Те са творби на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев, Михалис Гарудис.

Първите произведения на изкуството бяха изнесени от банката на 6 януари тази година. Общо творбите са над 300. Сред тях едни от най-ценните екземпляри са на  Иван Мърквичка, които бяха пренесени на 7 януари.

До тази обезпечителна мярка по разследването срещу банкера Цветан Василев се стигна, тъй като не бил ясен произходът на парите, с които творбите са закупени.

Днес още 30 картини бяха транспортирани в НИМ. Този път полицаите пренасочваха минувачите на другия тротоар, а платната бяха пренасяни с лице към сградата.
 
Най-известният художник от днешната пренесена „партида" е Иван Мърквичка. „На един търг картините на Мърквичка тръгват от 20-30 хиляди лева, дори и повече", посочи пред журналисти директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
 
Той обясни още, че не всички картини са исторически ценности, тъй като по закон една картина се превръща в историческа ценност, ако е на поне 50 години.
 
Проф. Димитров обърна внимание на пренасянето на картините, като призна, че той самият би го правил по друг начин - всяка една картина увита добре и в камиони със стилажи. Днес специално опаковани бяха само двете картини на Мърквичка.
 
„До този момент няма данни някоя картина да е наранена", изтъкна обаче директорът на НИМ. Точно за да се запазят картините, те се пренасят на ден по 20-30, което означава, че поне още пет дни хамали ще изнасят картините на Цветан Василев и ще ги транспортират до НИМ.

"Не съм ги виждал. Сега са прибрани на топло по бройки", обясни пред журналисти културният министър Вежди Рашидов след заседанието на правителството днес. Той обясни, че предстои експертна комисия да направи оглед на картините и да установи коя част от тях са оригинали.

Адвокатът на Цветан Василев беше категоричен, че повечето картини са подарък на бившия банкер №1, като обаче отбеляза още първия ден при пренасяне на произведенията, че за всички не е установено чия собственост са.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА